Dublin, Irland: Marlene Farstad Grøttem er klar for sitt første verdensmesterskap i kickboksing. Trolig skal 16-åringen i aksjon i løpet av tirsdag. Hun er i +70-kilosklassen for junior i lettkontakt.

Sarah Keaney fra Irland, Nicole Moss fra Storbritannia og Selcan Taniverdi fra Tyrkia er konkurrentene.

Bitter lærdom

Farstad Grøttem debuterte i internasjonale mesterskap i fjor da hun representerte Norge i EM. Den gang røk hun ut fordi nesen begynte å blø. Kampen ble stoppet på 3-0-ledelse til Tjeldsund-jenta.

– EM lærte meg at uforutsette hendelser kan skje. Det var en nyttig erfaring. Dersom jeg ryker ut av VM, skal det være av andre grunnen enn neseblod. Jeg har tatt forholdsregler, og har foretatt en brenning i nesa i sommer. Renner neseblod igjen, blir jeg skikkelig sur, sier Farstad Grøttem.

Hun har en god følelse etter ei solig oppkjøring i sommer, samt siste finpuss etter ankomst Dublin.

– Jeg er fokusert, til stede og tent, sier Farstad Grøttem.

YouTube-studier

Hun vet en god del om motstanderne, og ser helst at hjemmefavoritt Keaney ikke blir den første. Iren har vunnet VM tidligere, og har slått Farstad Grøttem i to kamper på like mange forsøk i internasjonale stevner.

Klubbtrenerne Nina Røberg og Ole Martin Røberg fra Tjeldsund vil være i ringhjørnet. De siste dagene har de jobbet med å bygge opp selvtilliten til utøveren.

– Målet vårt er at Marlene skal prøve å styre kampen fra dommeren sier ”fight”. Vi har sniktittet litt på motstanderne ved å bruke YouTube, og planlegger og forbereder Marlene ut fra det vi vet. Mye kan ha skjedd siden motstanderne sist var i mesterskap, og de kan komme med overraskelser. Derfor forsøker vi å tenke mest på Marlenes oppgaver, sier Nina Røberg.

Farstad Grøttem er heller ikke den samme utøveren som motstanderne har sett dersom også de har sjekket videoklipp.

– Marlene har utviklet mer kraft, og har ikke bare ett hardt slag, men en serie kraftfulle slag når hun først gyver løs. Hun har lært seg nye kombinasjoner, varierer mer i tempo og bokser mer variert enn tidligere. Bare i løpet av de ni ukene oppkjøringen har vart, er Marlene blitt langt mindre forutsigbar, sier Røberg.

Kickbokseren er enig.

– Jeg merker det selv. Jeg er langt mer eksplosiv og har utviklet teknikken, sier Farstad Grøttem.

Strategisk valg

I realiteten begynte forberedelsene allerede i fjor høst. Utøver og trenere ble da enig om at Farstad Grøttem i vinter skulle konkurrere nasjonalt sammen med seniorer i stedet for å gå kamper i ungdomsklassen. Resultatene har vært langt bedre enn de kunne ha drømt om. To NM-gull for senior, da hun fortsatt var 15 år, er oppsiktsvekkende.

– Vi søkte dispensasjon om å konkurrere som senior nettopp med tanke på et mulig VM-uttak. Vi mente det var bedre at hun skulle få noe smeller og fjerdeplasser enn å gå gjennom sesongen uten motstand. Det ville vært lite utviklende. Vurderingen var klok, sier Røberg.

Hun understreker at det egentlig ikke er i år VM-suksessen skal komme.

– Marlene er 16 år. Først om to år skal det være hennes tur. Da er hun eldst i klassen. Nå er hun yngst. Det betyr ikke at vi står med lua i hånden. Hun er i VM for å prøve å vinne de kampene hun får.

Landslagstrener Daimi Akin mener alle de norske utøverne er godt rustet.

– De har vært i gjennom en tøff treningsperiode og har vist veldig god utvikling. De er klare for oppgaven som venter dem i VM, sier Akin.

FORBEREDELSER: Mandag gjorde Marlene Farstad Grøttem kampforberedende trening sammen med Dilek Celik fra Fighter Kickboxing Klubb. De blir kluibbvenninner i Oslo etter VM. Da tar Farstad Grøttem overgang fra Tjeldsund. Foto: Tjeldsund Kickboxing Klubb
EM: Landslagstrener Daimi Akin sammen med Marlene Farstad Grøttem og Ole Martin Røberg i europamesterskapet i fjor. Foto: Tjeldsund Kickboxing Klubb