Harstad Idrettslag og Harstad Tidende inviterer samtlige fotballklubber i Nordland, Hålogaland, Troms og Finnmark til Nordnorsk Fotballkonferanse. Den skal finne sted i Harstad årlig, og den første er berammet til 14.–15. oktober i høst.

Treårig plan

– Dette skal bli Nord-Norges svar på fotballforbundets cupfinaleseminar, som ikke alle klubber i landsdelen har tid til eller ressurser nok for å delta, sier styreleder Frode Henriksen i HIL.

Lokalt i Hålogaland var det tidligere årlige konferansenr i forbindelse med prosjektet ”Fra bunn til begeistring”, som ble avviklet for to år siden. Sportslig leder Dag-Jøran Olsen i HIL var raskt på ballen. Klubben har siden februar 2014 gått svanger med ideen om en nordnorsk møteplass for erfaringsutveksling og debatt om utvikling av fotball på alle nivåer.

Først for to uker siden var klubben sikre på at fotballkonferansens termin er til høsten – med Olsen som prosjektleder.

– Vi har ikke hatt kapasitet, energi og tid til å gjøre jobben. Å få inn generalsponsoren som konferansepartner ble til slutt avgjørende, og Harstad Tidende skal ha ros for å ta den nødvendige rollen, sier Olsen og Henriksen.

Samarbeidet har i utgangspunktet et treårsperspektiv. Innen denne tid skal konferansen bygges opp. Målet på sikt er å samle 200–300 fotballedere, trenere, spillere, ildsjeler og næringsliv en gang i året.

– Vi tar høyde for at det tar to-tre år å etablere en slik konferanse, og vil ikke miste motet om påmeldingen er svak på første forsøk. Vi er sikre på at nordnorsk fotball trenger en felles utviklingsarena hvor vi kan få faglig påfyll og knytte kontakter, sier Henriksen.

Teori og praksis

Konferansen i oktober har temaer som berører alt fra de yngste i fotballfamilien, via ungdomsutfordringer og seniorfotball. Det blir en rekke foredrag og tre praksisøkter.

– For 6-12-årstrinnet har vi et tema om barnefotball- og foreldretreneren. Det handler om masse ballberøringer, lite kø og trygghet for å oppnå utvikling og mestring. For årsgruppene 13–19 år er temaet treningsmengde, kosthold og hvile. Andre temaer er fysisk trening og skadeforebygging, skolehverdag i kombinasjon med trening, 24-timersutøveren, samt hvordan vi skal skape en vinnerkultur og et vinnerlag, forteller Olsen.

Kompetente foredragsholdere skal hentes inn. Arrangøren har navn på plass, men vil ikke gå ut med disse ennå.

Det skal også være en paneldebatt med utgangspunkt i status for fotballen i landsdelen i 2016, og hvordan gå inn i fremtiden.

Til debatten inviteres Tromsø IL, Bodø/Glimt, Alta, Tromsdalen, Finnsnes, Senja, Mo og HIL for menn, samt Medkila, Grand Bodø og Fløya for kvinner.

Oppsøker lagene

Nordnorsk Fotballkonferanse ble lansert onsdag. Den skal markedsføres både der aktivitet finner sted, samt gjennom arrangørens egne kanaler og sosiale medier, for å oppnå målsettingen.

– Skal vi nå ut til foreldretrenerne og klubbene, må vi markedsføre konferansen der disse er til stede. Kommende helg er vi på plass i turneringen Piteå Summer Games med informasjon om konferansen.   Her vet vi at mange nordnorske lag deltar. I august går turen til Skårungen Cup i Svolvær, og vi skal innom turneringer i Bodø, Tromsø og Alta, sier salgssjef Henning Eliassen i annonse- og kommunikasjonsavdelingen til Harstad Tidende.

– HIL har forstått at vi må tenkte nytt, og deler kunnskap gjennom HIL-akademiet, klubbesøk, samt invitere andre inn til oss, sier Olsen.

- Ingen konkurrent

Fotballkonferansen tråkker ikke i andres bed, mener arrangøren.

Hålogaland Fotballutvikling, administrert gjennom Nordic Management, igangsatte i fjor høst et prosjekt med mål om å utvikle fotballen i Hålogaland både i topp og bredde.

Ett av flere tiltak i prosjektet, er nettopp fagsamlinger, trenerforum og klubbutvikling. Fotballprosjektet i Hålogaland er over et halvt år på etterskudd, og aktivitetene blir neppe igangsatt før neste år, antydet prosjektleder Bjørn Birkeland i Harstad Tidende lørdag.

– Kan fotballkonferanse til HIL i samarbeid med Harstad Tidende bli oppfattet som en konkurrent til Hålogaland Fotballutvikling?

– Nei, jeg er ikke enig hvis noen kommer med en slik påstand. Arbeidet med vår fotballkonferanse ble påbegynt et halvt år før forprosjektet til Hålogaland Fotballutvikling, og fortsatt vet vi faktisk ikke konkret hva dette prosjektet skal inneholde fordi aktivitetene ikke er igangsatte. Vi vil spille på lag, og kommer til å invitere både Hålogaland Fotballutvikling og Hålogaland Fotballkrets til å være med på Nordnorsk fotballkonferanse, sier Dag-Jøran Olsen.