For dyrt og for dårlig tilrettelegging, var blant begrunnelsene for at Torgeir Sulen Hovland og andre langrennsløpere droppet Tour de Andørja i 2015. Samme dag arrangerte de et motbakkeløp i Sollifjellet.

- Fortjener ros

Til start i år kommer det nordnorske satsingslaget i langrenn med blant andre Sulen Hovland. Også rekruttlaget er påmeldt. Dermed vil de beste nordnorske langrennsutøverne være på plass på Andørja 8.-10. juli. Sulen Hovland skal delta i trippelen med løp fredag, sykkelritt lørdag og tindebestigning søndag.

– Arrangementet hadde mistet sjarm og identitet med endringer som var gjort. Tour de Andørja vender nå tilbake til røttene. Samtidig legger de til rette for deltakerne og har en mer fornuftig pris for å delta, sier Sulen Hovland.

Deltakerantallet har sunket dramatisk de siste årene, og nådde et nytt bunnivå i fjor med 823 på resultatlistene. Fem år tidligere var det til sammen 2.228 registrerte totalt med alle konkurranser.

– Når du får kritikk, er det viktig å lytte til den. Det har absolutt arrangøren på Andørja gjort, og de fortjener ros. Nå kan arrangementet komme tilbake på riktig spor og bli enda bedre enn det har vært tidligere, sier Sulen Hovland.

291 forhåndspåmeldte

To beryktede utfordringer er tilbake i trippelen. Eliteklassen må sykle over Klåpheia, og Årbostadtinden skal igjen bestiges som siste del i trippelkonkurransen.

– Årbostadtinden er tøff. De fleste gruer seg til den. Det er en kamp for å komme seg til toppen. Jeg gleder meg faktisk.

– Jeg tviler på at jeg vil dominere i konkurransen, men håper å hevde meg i et høvelig bra sjikt. Vi får se. Det kan komme en overraskelse, sier Sulen Hovland.

Styreleder Eidar Tøllefsen sier 291 utøvere er forhåndspåmelt i skrivende stund.

– Vi har all grunn til å tro at vi når fjorårstallene. I så fall blir det et kanonbra arrangement, sier Tøllefsen.

KRITIKK: De aktive langrennsløperne droppet Tour de Andørja i fjior i protest mot det de mente var manglende tilrettelegging for eliteklassen, blant annet prissetting. Faksimile: HT Foto: Harstad Tidende 14. juli 2015