Harstad Håndballklubbs kvinnelag får storfint besøk i norgesmesterskapet for tredje året på rad. Til høsten kommer elitelaget til Storhamar nordover for å spille om plass i åttendedelsfinalen i cupen.

For Harstads profil, Anette Linaker Olsen, blir det en spesiell opplevelse. I 2007 spilte hun for nettopp Storhamar.

– Så vidt jeg vet, er det fire spillere i klubben fra den tiden jeg spilte der. Også trener Arne Senstad er fortsatt med. På en måte blir det artig å møte dem igjen, sier Linaker Olsen.

Topplag i eliten

Da tenker hun ikke først og fremst på hva som trolig kommer til å skje på banen. Harstad Håndballklubb har møtt eliteserielag de siste to sesongene i cupen, og tapt 12–36 for Nordstrand i 2014 og 13–42 for Skrim i 2015.

– Storhamar blir ikke akkurat mindre brutalt. Dette er langt verre enn hva vi har stått overfor tidligere. Storhamar vil antakelig være ett av topplagene i eliteserien, spår Linaker Olsen.

Storhamar var riktignok i 1.-divisjon sist sesong på grunn av degradering knyttet til økonomiske utfordringer, men rykket opp uten problemer. Klubben har ellers preget eliteserien siden Linaker Olsens debut på toppnivå i 2007.

Gode minner

– Da jeg kom til Storhamar, var laget nyopprykket. Allerede første sesong tok vi tredjeplass i eliteserien, og jeg fikk overraskende mye spilletid selv om jeg var en ung nybegynner. Året etter forsterket de laget blant annet med Anja Edin og andre profiler. Samtidig slet jeg med skader og fikk ikke like mange sjanser, men Storhamar er et godt minne og vil alltid bety mye for meg ettersom det var klubben som ga meg sjansen, sier Linaker Olsen, som tok overgang til Gjøvik i sitt tredje år sørpå. Til sammen spilte hun fire år i eliteserien.

Profiler

Linaker Olsens tidligere lagvenninne Betina Riegelhuth er tilbake i Storhamar, og blir et trekkplaster for publikum hvis hun er med i cupoppgjøret. Riegelhuth kom ikke med i troppen til OL i Rio, men var på banen da Norge vant europamesterskapet i 2014. Kamilla Sundmoen er også en tidligere landslagsspiller, som spilte sammen med Linaker Olsen i Storhamar. En tredje interessant spiller er Lise Løke, lillesøster til landslagsstjernen Heidi Løke.

– Det kan bli morsomt for publikum å få se så gode spillere. For oss blir kampen lærerik på en måte: Nå får alle se hvor langt opp det er fra vårt nivå til eliteserien. Dit kan selvfølgelig mange komme. En ting er ferdighet og talent, men du kan bli så god du bare vil om du får være skadefri og samtidig er villig til å legge ned all den kjedelige treninga som må til, sier Linaker Olsen.

Hun trappet ned toppsatsingen og flyttet nordover i 2012 for å prioritere familie, venner og jobb. To ganger senere har hun fått tilbud om å vende tilbake til Gjøvik.

– Satsingen la jeg bak meg for fire år siden. Jeg har valgt å gå en annen vei, og angrer ikke, sier Linaker Olsen.

SATSET: Anette Linaker Olsen (t.v.) ga alt for håndballen, og fikk eliteseriekamper både for Storhamar og Gjøvik. Her sammen med Kamilla Sundmoen under en kamp i 2008. Sistnevnte spiller fortsatt for Storhamar. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø