I juli i fjor var finansieringen i boks og det var klart at fotballprosjektet, som nå går under navnet Hålogaland Fotballutvikling, skulle sjøsettes etter Agnar Christensen og Jan-Arne Kristiansens forarbeid året før. Snart ett år senere har prosjektleder Bjørn Birkeland vært på den andre runden av klubbesøk i Hålogaland. Besøk- og bli kjentfasen i fotballkretsens klubber er i hovedsak avsluttet. Det er dialog via telefon og epost med klubber som har meldt forfall til møter.

– Vi skal jobbe videre for å se om det er mulig å skape toppfotball i regionen. Her må klubbene komme sammen og bli enige om veien vi må gå for å nå målet. Prosjektet i seg selv skal verken etablere nye klubber eller legge ned eksisterende klubber. Jeg vil tro at en konklusjon kan være klar om fire til seks år, sier Birkeland.

Seire ved å dele

Birkeland opplever positivitet, men også en viss grad av utålmodighet og undring over når prosjektet skal bli synlig for folk flest.

– Jeg skjønner at folk spør hvorfor tilsynelatende ingenting skjer. Først og fremst skal 60-70 klubber informeres. I to omganger, senest i de siste to ukene, har jeg reist rundt i regionen og møtt de aller fleste. Det er skapt en felles forståelse for prosjektet, og vi har en grunnstein slik at del to av jobben kan igangsettes, sier Birkeland.

Finn Håkon Jørstad ett av medlemmene i styringsgruppa, som Birkeland rapporterer til. Han er tilfreds med innledende fase av prosjektet.

– Utad skjer kanskje ikke så mye. Det har ikke vært snorklipping, kjendiser, kanapeer og fancy greier. Det viktige i denne fasen er at prosjektlederen er rundt hos klubbene og snakker med lederne - og fører dem sammen. Klubbene i et fellesskap skal sammen med prosjektet skape arenaer der vi gjør ulik kompetanse og suksesshistorier tilgjengelige for hverandre. For å lykkes, må vi dele kunnskap, sorger og gleder, bli opplyste og få innspill, sier Jørstad.

Aktiviteter neste år

Prosjektleder Birkeland er i samtaler med Svolvær IL om å få til foredrag og kanskje en målvaktsskole eller annen aktivitet med innleid trener i forbindelse med Skårungen Cup siste helga i august. Planen var å ha et opplegg klart til Funn Cup i Narvik, men tiden til planlegging ble for knapp.

I løpet av høsten er det tanker om et offisielt kick off - på nøytral grunn - der klubbledere skal inviteres.

De som venter på fysiske aktiviteter, må ha is i magen. Birkeland sier det foreløpig ikke finnes penger til øvrige aktiviteter.

– En viktig del av prosjektet er breddetiltak. Det kan være alt fra kompetanseheving på trenere både i aldersbestemte klasser og i divisjonsfotballen, keeperskoler, talentsamlinger for ulike aldersgrupper med mer. Sannsynligvis skjer det lite på denne fronten i år. Ingenting er skrinlagt, men det er utsatt. På nåværende tidspunkt har vi ikke midler i prosjektet, sier Birkeland.

- Har oppnådd målene

Til sammen 2 millioner kroner var hentet inn da startknappen ble trykket inn i fjor sommer. Halvparten fra sponsorer. Resten i tilsagn fra fylkesråd for næring, kultur og helse.

– 5. juni ble søknad sendt om ei utbetaling på 75 prosent av midlene fra fylket, som altså har gitt tilsagn på 1 million kroner.

– Prosjektet er minst et halvt år på etterskudd. Tanken var at prosjektlederen skulle være på plass i fjor høst, men jeg begynte i jobben 1. mars. Det har vi fått aksept for hos fylket og sponsorene. En foreløpig prosjektrapport er sendt til fylket, og vi har en frist i november med å igangsette tiltak. Vi har oppnådd de første målene, som kan utløse 750.000 kroner, og har søkt om å få disse. For å få ut restbeløpet, må vi først gjøre prosjektet og deretter lage en rapport, sier Birkeland.

- Ingen eier

Hålogaland Fotballutvikling er ikke registrert som et eget selskap. Søknader om tilskudd og midler skjer via organisasjonsnummeret til IF Kilkameratene.

Styringsgruppas medlem Finn Håkon Jørstad er styreleder i klubben.

– Prosjektet har ingen eier. Det administreres gjennom Nordic Management og styres av sponsorene, sier Jørstad.

I tillegg til Nordic, er disse Harstad Skipsindustri, Per Strand, Sparebank1 Nord-Norge, Harstad Sparebank og Trond Mohn via Kjell Kolbeinsen.

Fakta

Fotballprosjektet

* Prosjektet er igangsatt med delmål om å etablere et topplag i fotball for menn i regionen og videreutvikle toppfotball for kvinner.

* Det andre delmålet er å øke kompetansen i bredden for å sikre rekruttering til toppfotballen.

* Bjørn Birkeland er daglig leder i Hålogaland Fotballutvikling ansatt via Nordic Management

* Styringsgruppa består av Agnar Christensen, Finn Håkon Jørstad, Olav Råstad og Tom Høgli.

FORENE: - Tanken er å bringe fotballklubbene i Hålogaland sammen om ei satsing, sier Bjørn Birkeland. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø