I løpet av få år er antallet barn på startstrek redusert med over 1.000 lokalt. Kun 37 lag er påmeldt til stafetten på Borkenes førstkommende tirsdag. Det utgjør et sted mellom 300 og 350 barn. Spesielt de siste to-tre årene har fraværet vært ekstra synlig, og den negative trenden bare fortsetter. Hovedforklaringen er fraværet av tilreisende fra skoler i nabokommuner, og spesielt Harstad. For andre året på rad er det ikke en eneste skole eller en eneste klasse fra Harstad-skoler påmeldt.

Flest mulig til start

Det synes både den lokale arrangøren i Kvæfjord og Norges Friidrettsforbund er synd. På landsbasis øker deltakerantallet. 106.020 barn er påmeldt i det som er verdens største stafett. Stafetten arrangeres av Norges Friidrettsforbund, og er Norges desidert største idrettsmønstring med deltakere fra 6.–9. klasse på 290 arenaer.

– Sammen med friidrettskretsen bør vi etter hvert se på hvordan så mange barn er blitt borte på kort tid i stafetten i Kvæfjord. Vårt mål er at så mange som mulig skal få delta, men her ser vi altså en motsatt trend av ellers i landet, sier Kirsti Thomassen, forbundets prosjektleder for Tinestafetten.

Oppfordring

På generelt grunnlag anmodes kommuner om lokale arrangementer dersom avstander og kostnader er til hinder for deltakelse. I Harstad kunne skolene samlet seg om et arrangement på Stangnes idrettspark - i sykkelavstand for de fleste.

– Med nybanen på Stangnes ligger forholdene til rette. Vår oppfordring er at skoler, enten hver for seg eller sammen med andre, gir barna denne stafettopplevelsen, sier hun.

Janne Berg er ansvarlig for arrangementet i Kvæfjord. Sandstrand skole er eneste tilreisende med ett lag. Ellers er det kun tre Kvæfjord-skoler påmeldt.

– Invitasjonen er sendt til alle, og vi får ikke gjort noe med de som ikke melder seg på. Vi lager løpefest for de som prioriterer stafetten, sier Berg.

Løp til Rio

Tinestafetten setter fokus på idrettsglede og viktigheten av fysisk aktivitet for alle barn og unge, sier Magnus Trosdahl i friidrettsforbundet.

Han er stafettens neste prosjektleder og jobber i spann med Thomassen.

- I år er temaet for stafetten ”Løp til Rio”, og det er satt fokus på hvor mange kilometer elevene klarer å samle i forkant av stafetten , og tips til næringsrik treningsmat. Vi ønsker at stafetten skal være mer enn et løp en dag i året, forklarer Trosdahl.