Kamper skal spilles, mål skal skåres, jubelrop skal runge og skuffelser skal svelges. En ting er ihvertfall sikkert; en fotballspiller toucher borti hele følelsesskalaen i løpet av en sesong.

Landsås og Medkila sparker sesongen i gang med sin populære turnering, Harstad Cup. Forhåpentlig blir det topp stemning, latter, masse lag, publikum og lukten av nytrukken kaffe på de ulike banene. Hva er vel morsommere enn å tilbringe helga på fotballturnering sammen med flotte fotballfolk fra hele regionen? Selv husker jeg blant annet gode gamle Festspillcupen i Harstad fra mine barndomsår. Det var et av sesongens store høydepunkter.

Barne- og ungdomsfotballen representerer noe som vi skal være veldig stolt over i Norge. Vi har et veldig høyt aktivitetsnivå i forhold til innbyggertall. Fotballen er fengende for mange og vi er flinke til å ta med alle som ønsker å ta del i fellesskapet. Alle er velkommen i fotballfamilien. Her er det fullstendig likegyldig hva du heter, hvor du kommer fra, hvilken hudfarge du har, etnisk opprinnelse, kjønn og historie. Alle er hjertelig velkommen til å spille fotball.

Jeg er i dag inne i mitt trettende år som profesjonell spiller. Fotball på dette nivået inneholder alvor og et stadig press om hele tiden å prestere. Man blir vurdert og analysert, nesten hele uken. Det enorme presset og krav om resultat har skapt en enorm kynisme innen fotballen og det har satt prinsippet om fair play under voldsomt press rundt om i fotballverden. Ukentlig ser vi episoder på fotballbanen som ikke er forenelig med prinsippet om fair play.

Fair play er et ekstremt viktig moment innen fotballen som vi skal være oppmerksom på allerede i tidlig alder. Fotballen er en viktig arena for sosialisering og gode holdninger er en viktig del av aldersbestemt fotball. Det å oppføre seg og vise respekt både for med- og motspillere, trenere, dommere og publikum er etter min mening viktig å bruke tid på. Det å gi hverandre gode opplevelser på fotballbanen, uavhengig av hvem som vinner, vil være en suksessoppskrift for alle. De færreste blir profesjonelle fotballspillere til slutt, men vi kan likevel gi alle gode opplevelser man kan ta med seg videre i livet. Da er fair play et begrep som vi alle kan ha i bakhodet.

I denne sesongen er jeg så heldig å få være med å dele ut en fair play-pris, til det laget som viser ekstra god innsats på dette området. Jeg skal sammen med Harstad Tidende, som er eier og opphav til prisen, og Hålogaland Fotballkrets dele ut 10.000 kroner til et lag som viser ekstra fair play inneværende år. Til dette trenger vi deres hjelp. Har dere gode tips på historier og hendelser som har oppstått i løpet av sesongen, del det gjerne med oss. Harstad Tidende og fotballkretsen vil være ute og se mange kamper, men det vil være historier som havner under vår radar. Derfor er bidrag fra dere involverte en viktig del av vårt arbeid.

Når jeg nå har muligheten, vil jeg gjerne få lov til å skryte litt av lokalavisen, Harstad Tidende. I en økonomisk krevende mediehverdag, er det imponerende at mediehuset velger å bruke penger på den aldersbestemte lokalfotballen. I tillegg har de med jevne mellomrom bred dekning av de såkalte ”fair play-kampene”, som er et veldig populært tiltak. At Harstad Tidende velger å rette såpass sterkt søkelys på holdninger i barneidretten, synes jeg er helt fantastisk. Avisas engasjement omkring dette er uvurderlig for fotballen.

Med dette ønsker jeg spillere, trenere, dommere, foreldre og publikum alt godt for sesongen 2016. Ha leken og gleden i sentrum. Som foreldre og trener håper jeg at dere bidrar til godt kameratskap innad i laget. Legg til rette for at de som ønsker å trene mye på egenhånd får lov til det, men husk også å ta vare på de som synes at det å være med på fellestreninger er nok for dem. Håper at vi sammen kan ha to mål for øye denne sesongen: At nærområde blir landets beste på fair play og at antallet aktive spillere ikke går ned! Uansett seier eller tap; bruk av fair play gjør totalopplevelsen på fotballbanen bedre!