Det er klart for vårslipp i lokalfotballen. Miniputtene i FK Landsås gleder seg til den lokale sesongen for aldersbestemt fotball i tradisjon tro sparkes i gang med turneringen Harstad Cup i regi av nettopp Landsås i samarbeid med Medkila. Denne helga skal i overkant av 1.000 barn og ungdommer, fordelt på 128 lag, spille 260 kamper på Landsåsbanen, Medkilabanen og fotballhallen i Medkila.

Gleder seg

Hovedtrenerne er den tidligere 1.-divisjonsspilleren Martin Kaarby og hans far Erling Kaarby.

– Ungene gleder seg og synes det er artig å spille ordentlige kamper. De har allerede vært med på tre turneringer innendørs siden laget ble til ved skolestart i fjor høst, sier Martin Kaarby.

For denne Landsås-gjengen på 17 spillere følges barneidrettsbestemmelsene. Opplegget er satt sammen ut fra barnas forutsetninger.

– Som 6-åringer flest er guttene passelig ustrukturerte. Å stå i kø er vanskelig. Da gjelder det å være tålmodig og ha i bakhodet at barna er på trening for å leke og ha det artig. Vi forsøker først og fremst å vise dem hvordan de skal få kontroll på ballen, samt lære regler og hvordan det er å spille kamp. De har hatt stor framgang siden i fjor høst. Vi ser prograsjon fra kamp til kamp, sier Kaarby.

Håper fornuft råder

Høye sportslige ambisjoner finnes ikke. For Kaarby gjelder det å beholde barna i aktivitet så lenge som mulig, uten å jage resultater.

Turneringsleder Steinar Westerås håper denne tankegangen er til stede hos trenere og foreldre flest.

– Vi vil ha fair play-vakter, som går mellom banene for å observere, men kommer ikke til å dele ut en pris for god sportsånd fordi vi stort sett opplever at fornuft råder i barneklassene. Erfaringsmessig slår den største galskapen inn i 13/14-årsklassene når vinnere skal kåres. Da begynner enkelte lag og trenere å bli veldig opptatt av motstandere og dømming, sier Westerås.

Harstad Cup er populær. De fleste lokale lag er påmeldt. I tillegg kommer tilreisende fra Narvik, Lofoten, Vesterålen og Troms innland.

– Med 128 lag er vi i grenseland kapasitetsmessig. Vi kan ikke utvide turneringen før Landsås har bygd egen hall, sier Westerås.

KLARE: Landsås gutter 7 år. Bak fra venstre: Erling Kaarby, Aron Loktu, Noah Karoliussen, Sverre F. Kaarby, Erlend A. Stenvold, Jakop S. Jørgensen og Martin Kaarby. Foran fra venstre: William K Lieng, Sebastian Bergersen-Hauso, Erling Fagerland, Edvard Simonsen, Knut Erik J. Saue og Mathias Fredly, Tias S. Jørgensen