Det største hjemmehåpet i landsdelsmesterskapet for ungdom (LÅMØ) er ranket som årgangens beste i Nord-Norge. Holmgren Hansen fra Harstad Svømmeklubb vant med to tideler større margin til Julia Nowbuth fra Kirkenes enn påmeldingstidene på 400 meter fri. Mesterskapet i Grottebadet ble innledet fredag.

Stresset

Prestasjonen på åpningsøvelsen var Holmgren Hansen middels tilfreds med.

– Jeg klarte ikke å utføre arbeidsoppgavene godt nok. Derfor er tiden 5.00,87 så vidt bedre (7 tidels sekunder. vår anm.) enn den jeg hadde for ett år siden. Jeg forventet å svømmere raskere, sier Holmgren Hansen.

Den snart 15-årige svømmeren var preget av stundens alvor, og kjenner et visst forventningspress.

– Jeg er kanskje ikke helt i stevnemodus ennå. Nervøsiteten meldte seg før start, og jeg stresset. De siste 100 meterne ble tyngre enn ventet.

– For all del; jeg kom først i mål og er ikke misfornøyd. Likevel vet jeg at jeg kan bedre. Derfor legger jeg bak meg dette løpet, og satser på bedre prestasjoner på de neste fire øvelsene. Jeg gleder meg til resten av helga.

Tre på rad?

Hun er ranket som beste svømmer på fire av fem øvelser.

– Jeg bør kanskje være forsiktig med hva jeg sier, men jeg håper å vinne flest mulig øvelser. Lørdag blir det tøft med 100 meter butterfly, hvor jeg normalt er langt unna de beste. Resten kan jeg klare.

– Blir det en skuffelse om du ikke vinner sammenlagt?

– Jeg har vunnet de to foregående årene, og må vel kunne si at jeg tar sikte på tre strake seirer. Det er motivasjonen min til dette mesterskapet.

Holmgren Hansen gledet seg ikke bare over eget gull, som var den eneste lokale medaljen fredag. Tidsmessig tok mange av Harstad-svømmerne kvantesprang.

– 2003-jentene gjorde det kjempebra og perset mye. De svømmer godt, sier hun om Hanna Sofie Rennemo (12 sekunder forbedring), Helene Rapp Karlsen (20 sekunder), Helen Rognli Bloch (31 sekunder) og Lotta Walle Tötterman (40 sekunder) på 400 meter fri. Rennemo ble nummer fem.

13 av 16 fra Harstad forbedret tidene sine fredag.

– Jeg husker hvor stor stas det var med slike forbedringer av bestetider da jeg var yngre. Etter hvert som jeg blir eldre, blir det naturlig nok vanskeligere å ta like store steg, sier Holmgren Hansen.

Bedre enn forventet

Kvæfjord-trioen Celina Berg Nøkleby, Ronja Marie Nøkleby og Theodor Wikeland perset også. Sistnevnte mest i 2002-årgangen.

– Jeg svømte 15 sekunder fortere enn min gamle rekord. Det hadde jeg ikke forventet. Sammenlagt vil jeg kanskje ikke hevde meg i toppen, men satser på plassering blant de sju-åtte beste og pers på flest mulig øvelser, sier Wikeland.

FORSVARER: Tina Holmgren Hansen har ikke tenkt å ta steget ned fra tronen frivillig. Julia Nowbuth fra Kirkenes var nærmest på første distanse. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
GULL: Tina Holmgren Hansen med sin første gullmedalje i landsdelsmesterskapets på hjemmebane. Hun håper på minst tre til i løpet av helga Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
FORNØYD: Theodor Wikeland fra Kvæfjord overrasket seg selv med pers på 15 sekunder. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
REKORD: Mathias Jakobsen Arnesen var en av 13 Harstad-svømmere med rekorder fredag. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø