Berntsen mangler gnisten til å fullføre kontrakten, som løper ut 2016.

– Etter sesongslutt kjente jeg på om jeg har energi til å fortsette. Da gnisten ikke var tilbake i jula, måtte jeg snakke med Medkila om saken. Med ei 80-prosentstilling som lærer ved siden av trenerjobben, kan jeg ikke gi nok tilbake til spillerne. Derfor gir jeg meg, sier Berntsen.

– Bør ha heltidsansatt

Han har trent Medkila siden 2011. I fire av årene har Medkila spilt i Toppserien.

– Selv om det er blitt en livsstil, krever den at jeg er i forkant på alle arenaer.

– Erfaringen jeg har gjort disse årene, er at Medkila må se etter en trener med 100 prosent stilling. Laget er på det høyeste nivået og konkurrere med de beste i landet hver helg. Jentene fortjener en slik oppfølging; de har flytter hit fra Mo i Rana, Porsanger, Narvik og Lofoten for å bli gode i Nord-Norge. Det stiller krav til de som skal utvikle laget. Jeg her et håp om Medkila skal få til ei heltidsstillign i hovedtrenerrolle - og og i tillegg ha et godt trenerteam på plass, sier Berntsen.

Skulle det skje, får det likevel ikke Berntsen til å ombestemme seg.

– Jeg er ikke klar til å forlate jobben ved Medkila skole. Jeg trives som ansatt i Harstad kommune. Selv om jeg har lett etter mulighet til å jobbe med fotball på heltid, er ikke tiden inne akkurat nå, sier han.

Opplevelse

Berntsen er klar på at han neppe klarer å stå utenfor fotballen kommnde sesong.

– Ett eller annet engasjement skal jeg ha. Jeg har lyst til å være med på å videreutvikle Medkila både på og utenfor banen.

Berntsen var utsatt for kritikk, også fra spillere, i fjor. Han sier det ikke har innvirket på beslutningen.

– Det ble bare et ekstra tøft år, der jeg følte meg alene i to tredeler av sesongen inntil jeg selv klarte å be Agnar Christensen og Bjørn Ludvigsen om en vennetjeneste på trenersiden. Kritikk har jeg opplevd også som trener for HIL og Innstranden. Alle kan ikke være fornøyde til enhver tid. Generelt sett har tilbakemeldingene underveis vært gode, og relasjonen til spillerne er bra.

– Jeg er glad i jentene. Medkila har en fantastisk gjeng fotballspillere, som gjør alt for å bli bedre, sier Berntsen.

Fem år som sjef har vært en stor opplevelse, sier han.

– Vi gikk på med stor entusiasme og glød fra start da jeg overtok i 2011, og spilte med lokale og regionale jenter. Vi innså etter hvert at vi måtte forsterke utenfra for å holde tritt med konkurrentene. Medkila har som klubb etter hvert klart å ta noen av stegene budsjettmessig, men har fortsatt en vei gå.

– Sportslig har vi tatt steg på treningskultur og utvikling av enkeltspillere. Vi har både utviklet og videreutviklet landslagsspillere, samt spillere som har gått til store klubber som Lillestrøm, Røa og Kolbotn. I det hele tatt har det vært en fantastisk motivasjon for meg å få jobbe med spillere som på sikt skal bli blant landets beste, sier Berntsen, som ser potensial til å videreutvikle laget slik at det kan kjempe høyere på tabellen.

– Medkila kan gjøre seg i stand til å kjempe blant de seks beste – om ikke i år, kan det i alle fall skje på sikt. Da må vi ha med de beste spillerne fra landsdelen, og noen internasjonale, samt et solid trenerapparatet. Evalueringen fra i fjor sier det samme som vi har visst hele tiden.

– Flere kandidater

Medkila har jobbet for å finne en ny hovedtrener den siste uka, og regner ikke med å ha på plass Berntsens arvtaker før tidligst i neste uke, opplyser sportslig leder Ole-Martin Linaker. Linaker har ledet økter hittil i oppkjøringen, og skal også være på treningsfeltet denne uka.

– Vi har flere kandidater på blokka, men kan ikke gå ut med navn fordi det kan velte en mulig avtale. Det blir samtaler utover uka. Jeg regner ikke med at ny trener er på plass allerede denne uka, sier Linaker.

– Er du selv aktuell som trener?

– Nei. Å være trener i Toppserien krever at du har frigjort kapasitet i hverdagen, og lar seg ikke kombinere med jobben jeg har, sier Linaker, som er rektor ved Heggen videregående skole.

– Hvor stor stillingsprosent er det snakk om?

– Det blir i alle fall ei 50-prosentstilling, sier Linaker.

Medkila kan ikke velge hvem som helst, og Linaker sier at klubben må forholde seg til et krav om at toppserielagets hovedtrener skal ha den høyeste nasjonale trenerutdannelsen.

Berntsen er tiltenkt en rolle i klubben også i år.

– Han kommer til å jobbe med kvinnelaget, men vi vet ikke i hvilken rolle ennå, sier Linaker.

Hemmelighold

Medkila IL har på nyåret forsøkt å holde nyheten for seg selv. Siden romjula har ikke Berntsen besvaret henvendelser fra Harstad Tidende inntil mandag. Så sent som fredag i forrige uke uttalte både daglig leder Stig Karlsen og styreleder Bjørn Birkeland på en presseseansen at klubben jobber for å sette sammen et trenerteam for å gi Berntsen støtte.

Linaker avviser at Medkila har forsøkt å holde hemmelig at Berntsen takker for seg.

– Vi ble gjort kjent med dette i romjula. Spillerne er blitt informert. Vi visste at det kom til å lekke ut, men ønsket arbeidsro i en innledende fase, og gikk derfor ikke offentlig ut med nyheten, sier Linaker.