Natt til tirsdag var det Dekkmann i Harstad som ble rammet av ikke mindre enn to innbrudd - begått av samme mannen.

- Det er sammen personen som står bak begge innbruddene. Det er snakk om den samme mannen som ikke er strafferettslig tilregnelig og som står bak mellom 130 og 140 innbrudd i Harstad, til stor frustrasjon for både politiet og de som blir rammet, sier politioverbetjent Kåre Rasmussen ved Harstad politistasjon.

Kan ikke fengsles

At gjerningsmannen ikke er strafferettslig tilregnelig betyr at politiet ikke kan ha han i arrest mens lovbrudd etterforskes, men skal helst slippe han ut så raskt som mulig. Han kan ikke settes i varetekt, og kan ikke fengsles.

Han er en person som faller mellom to stoler i skjæringspunktet mellom helsevesenet og rettssystemet, noe som skaper frustrasjon både hos politiet og de som til stadig blir rammet av kriminaliteten.

- Dette er til stor frustrasjon for oss i politiet. Vi prøver hele tiden å finne løsninger, for det er helt uakseptabelt at noen skal begå 130 til 140 innbrudd uten konsekvenser og fortsette nesten daglig med nye innbrudd, sier Rasmussen.

Andre gangen

Denne gangen var det 3000 kroner som ble stjålet fra Dekkmann på Stangnesbasen. Disse pengene er kommet til rette.

Jim Evensen, daglig leder ved Dekkmann, bekrefter at de er rammet av to innbrudd i natt.

- Det er andre gangen vi har hatt innbrudd som er gjort av denne gjerningsmannen. Det er veldig frustrerende, sier Evensen, som måtte på jobb halv to om natten etter at innbruddsalarmen var gått.

Det verste for næringslivet er usikkerheten som brer seg blant ansatte, samt kostnadene etter hærverket som blir gjort i forbindelse med innbruddene. Ofte er kostnadene lavere enn egenandelen bedriftene har på forsikringene, men samtidig betydelig dersom det skjer ofte nok.

- Pengen som ble stjålet er kommet til rette. Men gjerningsmannen har ødelagt safen og knust ruten i ytterdøren. Det vil koste oss rundt 35.000 kroner. Sist gang han gjorde innbrudd her i oktober i fjor, kostet det oss nesten 10.000 kroner, sier Evensen, som mener det må være mulig å få gjort noe for å få stoppet mannen.

- Politiet gjør en veldig god jobb, men de må være lei av å hente den sammen mannen, for så å slippe han løs igjen.

Store ressurser

Politioverbetjent Rasmussen sier også politiet bruker store ressurser på denne mannen.

- Hver gang han begår innbrudd, så må vi rykke ut, sikre åstedet, etterforske, hente mannen, gjennomføre avhør med mer. Det til tross for at vi vet at saken blir henlagt og mannen slipper løs. Det er ikke riktig at det skal være slik i Norge i 2015, mener Rasmussen.

Politiet i Harstad var derfor veldig fornøyd da regjeringen i mai gikk ut med nyheten om at de ville fremme en ny lov for Stortinget som sier at de personene som ikke er strafferettslig tilregnelige, kan bli dømt til tvungen behandling inntil tre år. For dette er et problem som ikke bare gjelder i Harstad.

- Jeg ser dette er utfordrene for politiet og de som rammes av kriminaliteten. Samtidig er det trist, fordi det ofte handler om personlige tragedier der de ikke ser konsekvensene for sine handlinger eller ikke får den rette medisineringen. Det skaper frustrasjon for flere og derfor tar vi grep og fremmer dette forslaget, sa stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) til Harstad Tidende i mai.

Også tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn har uttalt at denne type problemstilling har vært et hull i rettssystemet.

- Regjeringen ønsker å rydde opp i det som tidligere har vært en politisk handlingslammelse der ingen har valgt å sette en grense. Dette helsetilbudet er det et behov for og samtidig løser vi et samfunnsmessig problem, fastslo Gudmundsen.

Fanges ikke opp

Men nå tyder mye på at denne nye loven ikke vil fange opp gjengangeren i Harstad.

- Vi hadde et håp om at den nye loven ville fange opp gjerningsmannen i Harstad. Loven er ikke trådt i kraft ennå, men slik det ser ut ville ikke vi kunne bruke denne loven mot mannen. Dette fordi loven går på grove voldstilfeller og det er ikke tilfelle for denne gjerningsmannen, sier Rasmussen.

Dermed kan mye tyde på at mannen vil kunne fortsette med sine innbrudd, uten at det får konsekvenser for andre enn næringslivet i byen.

- Jeg tenker på den stadige irritasjonen dette må være for de som hele tiden blir utsatt for disse innbruddene. Vi mener psykiatrien og kommunehelsetjenesten må ta et større ansvar i denne saken, fastslår Rasmussen.

Politioverbetjent Kåre Rasmussen ved Harstad politistasjon, sier det er stor frustrasjon på kammeret over at man ikke kan stoppe gjerningsmannen. Foto: Øivind Arvola