Sist uke mistet en ungdom lappen etter å ha blitt målt i 96 kilometer i timen i 60-sonen på Sandtorg.Han hadde hatt lappen i seks måneder, og politiførstebetjent Oddvar Bremseth i UP forteller om mange slike tilfeller.

– Hittil i år har vi beslaglagt mange førerkort på Sandtorg, Kongsvik og i Hårvik. Dette er steder med smal vei, ingen gangfelt og mange myke trafikkanter. Det er en årsak til at fartsgrensen er satt ned på slike steder. Vi merker oss at spesielt gjennomgangstrafikken har for høy snittfart, mens de lokale sjåførene tar det mer rolig på disse stedene, sier han.

Store bøter

Han trekker også fram strekningen Tjeldsundbru-Bjerkvik som en vei som det kjøres veldig fort.

– Her samarbeider vi mye med UP-patruljen i Narvik og mange blir bøtelagt og mister førerkortet. Spesielt sent på kveld og natterstid tråkkes det hardt på gassen, sier Bremseth.

Den unge mannen som ble stoppet på Sandtrog vil få en bot på rundt 10.000 kroner, inndragning i minimum seks måneder og han må kjøre opp på nytt.

Bremseth forteller om fortvilte ungdommer som plutselig innser hva de har gjort, og det er spesielt en ting de gruer seg til.

– Ungdommene forteller at det verste er å fortelle foreldrene at de har mistet lappen. Det er fortståelig, siden de foresatte tror at deres ungdom ikke er blant de mest risikovillige, men så kommer nettopp deres ungdom hjem og forteller hva som har skjedd, sier han.

Det er beslaglagt 50 færre førerkort i år enn i samme tidsrom i fjor. Det betyr at stadig flere fartsverstinger blir fotgjengere.

– Det er svært gledelig at antall hardt skadde og drepte i trafikken er godt kraftig ned. Årsaken er sammensatt, men jeg er ikke i tvil om at den høye kontrollvirksomheten som politiet driver med gir resultater. Det at vi klarer å luke bort de som er mest risikovillig, gir tryggere veier for alle, sier Bremseth.

Beroligende effekt

Synlig politi har en beroligende effekt på selv de mest fartskåte. Det er noe Bremseth merker godt når han ferdes på de lokale veiene.

– Det at vi er uniformert er forebyggende og sørger nok for at mange letter på gassen og ikke foretar hasardiøse forbikjøringer, sier han.

UP er ute hele uken og politiførstebetjenten forteller at de vil fortsette å ha stor fokus på E10 gjennom Tjeldsund.

– Mandag ble sju sjåfører bøtelagt i Hårvik. Høyeste fart ble målt i 78 kilometer i timen i 60-sonen. Vi ser at farten er høy på disse strekningene, så vi øke kontrollaktiviteten.

Fotgjengere

På grunn av ferietid er Bremseth alene på bilen, og mens han skrev ut bøter, blåste noen motorsykler forbi.

– Man skal være forsiktig med å anslå fart, men disse passerte så kjapt at de trolig ville blitt fotgjengere hvis de hadde blitt målt. Det ble utferdiget sju forelegg, men hadde vi vært to, ville resultatet blitt et langt annet, sier han.

Og fra fastboende langs E10 mellom Tjeldsundbru og Lødingen får de mange telefoner om grassatkjøring og de ber politiet komme.

– Kontrollen mandag i Hårvik er et eksempel på en kontroll som kom etter en oppringing fra lokalbefolkningen. De er lei av villmannskjøring rett utenfor stuevinduet, sier Oddvar Bremseth.