Du har sikkert opplevd det du også: Du legger ut på en tur i fantastiske omgivelser, men så kommer gnagsåret og ødelegger alt. Du ser ikke det fine lenger, du koser deg ikke, det er bare vondt. Veien videre frister deg ikke, du vil stoppe eller snu.

Slik kan det bli i parforhold også. Trør dere feil over tid, gjør det vondt, og det som er fint og godt, legger du ikke merke til lenger.

Men gnagsår kommer ikke uten forvarsel, og ikke uten at du har ignorert smertesignalene over tid. I parforhold kan det partneren gjør eller sier, eller kanskje mangel på bekreftelse eller initiativ, skape en begynnende «irritasjon» som kan utvikle seg til sårhet over tid. Når du er såret, legger du fryktelig godt merke til alt det som irriterer såret. Det blir ikke bedre stemning i forholdet av at du trekker deg bort fra partneren eller tar din sårethet ut i sinne og kritikk.

Teknisk hvil

I Forsvaret tar troppen en teknisk hvil kort etter turen har startet for å justere sko, klær og utstyr slik at det ikke blir unødig ubehag og slitasje. I parforhold er lurt å gjøre det samme, ikke bare i starten av forholdet. Krevende faser med jobb, sykdom, barn, flytting, er som nye turer i bratt terreng. Sett av tid og sjekk om dere begge føler dere har den gode kontakten dere vil ha i parforholdet. Juster hvis det trengs. Er dere nok tilstede for hverandre? Eller er dere bare i samme rom, men mest opptatt av andre ting? Er du kanskje ofte opptatt av hva som skjer i sosiale medier på internett? Kverner jobben i hodet ditt og gjør at du bare er halvveis tilstede?

Å bry seg om å prioritere, være interessert i og forstå kjæresten sin, er en mye viktigere kjærlighetserklæring enn en bukett roser.

Gode pauser sammen

De gode tur- og naturopplevelsene har du når tempoet er passelig, slik at du får med deg hva som er rundt: De sterke og flotte utsynene livet byr på. Travelhet gir oss tunnelsyn, der det vi tror er det riktige målet er det eneste i fokus. Derfor er gode pauser viktige. Du ser ting i et annet perspektiv, kanskje du gjør en justering i kursen din, knytter skolissene strammere, og du får hvile og næring for kropp og sjel med matpause, utsikt, bål og prat.

I parforholdet trenger dere også slike gode pauser sammen for å få nye perspektiver og ny næring inn i forholdet. Tid til å fortelle at dere elsker hverandre, tid til å kjenne at dere er et VI som er sammen om både det lette og det tunge i livet, tid til å legge merke til hverandre, være nysgjerrige på mangfoldigheten i hverandre, og gi ros til hverandre. Denne kontakten, og dette fokuset, er det viktige, ikke hvor dere er. Pauser sammen betyr ikke at dere må reise bort, eller at det skal være over mange dager. Pauser sammen kommer ikke alltid av seg selv, de må planlegges, og ikke med for langt mellomrom.

Reparer skaden

Har parforholdet allerede «gnagsår» tar det tid før det gror, men det finnes gode plaster, slik at smerten blir borte, og du igjen vil vandre videre. Men du selv kan bestemme om vil irritere deg over at «gnagsåret» kom, eller fokusere på det fine i din partner og det dere har sammen.

«Plaster» er ekte følt og ekte ment unnskyldning, eller helhjertete forsøk på å forstå hverandre bedre og endre samspillet. Begge må også se ditt eget bidra til at det ble sårt og vondt, slik at dere begge kan unngå å bidra til vanskeligheter i framtiden.

Er forholdet så smertelig såret at dere ikke får til å plastre og gjøre fokusendring på egenhånd, søk hjelp, for eksempel på Familievernkontoret. Har dere barn, fortjener de at det er god stemning hjemme.

God Valentins dag, og god tur videre sammen!