Bygg- og eiendomssjef Jan Dag Stenhaug, mener millionene vil vise seg som en gullkantet investering med tanke på utviklingen av næringslivet.

– I flere år har vi blitt kritisert for ikke å ha attrakte næringstomter. Nå har vi det på Stangnes, og jeg er sikker på at det vil være aktører som vil til teknologiparken, sier han.

I flere år har kommunen jobbet med å klargjøre området til næring. De har nylig kjøpt ut grunneierne, de har prosjektert vei, vann- og avløp og det er foretatt utgraving av kulturminneangivelser.

– Vi kommer ikke til å gjøre mer før vi har solgt hele eller deler av området. Men nå ligger det bare og venter på bedriftene, sier han.

Stort sprik

Tomtemangelen resulterte at flere bedrifter valgte andre regioner. For å unngå dette startet arbeidet med å regulere området sør for Stangnesbasen. Problemet var at ikke kommunen eide området. Dermed startet jobben med å ervere tomtene. Etter flere møter kom ikke kommunen til enighet med grunneierne. Avstanden mellom det kommunen var villig til å betale og det grunneierne mente tomtene var verdt var for stor.

– Vi skjønte raskt at vi ikke kunne bli enige om kvadratmeterprisen, så vi lot domstolene avgjøre saken.

Stenhaug sier at kommunen ville betale 10 millioner, mens grunneiernes krav var mange millioner høyere.

– Jeg ønsker ikke å si hva deres krav var, annet enn at det var langt høyere enn det som lagmannsretten bestemte.

170 mål

Retten kom til at næringsarealet skulle koste 200 kroner kvadratmeteren, friluftsareal fem kroner og sjøgrunn fem kroner kvadratmeteren. Inklusiv renter har kommunen betalt grunneierne 22.304.617 kroner, for det rundt 170 mål store området.

I tillegg er det brukt 2.2 millioner på prosjektering av veg- og va-anlegg, 363.000 kroner er brukt på prosjektering av bedre vannforskyning, 2.2 millioner kroner kostet utgravingen gjort av Tromsø museum og Kunnskapsparken Nord tok 250.000 kroner for jobben med å prøve å selge tomtene.

29 millioner

Advokatutgiftene ble på 1.3 millioner, og 147.359 kroner er brukt på annonsering, renter gebyrer og lisenser. Totalt har opparbeidelsen av teknologiparken kostet kommunen nær 29 millioner kroner.

Troms fylkeskommune bevilget 20 millioner kroner, penger som kommunen måtte betale tilbake.

– Vi prøvde å komme til en enighet om å beholde noe av tilskuddet, men fylkeskommunen sa nei, sier han.

Kommunen håpet at Statoil skulle velge teknologiparken, for da var flere aktører interessert. I tillegg lokket de med et Siva-utleiebygg på området.

– Vi snakket med 8-10 seriøse aktører om etablering, uten av vi kom fram til en endelig avtale. I dag har vi ingen på blokka, sier han.

Smørøyet

Men Stenhaug ser ikke mørkt teknologiparkens framtid.

– Nå har vi et område som ligger midt i smørøyet, det er ferdig regulert og så snart vi har inngått kontrakter med bedrifter, starter maskinene med å opparbeide vei og grave ut tomtene, sier Stenhaug.