Torsdag kom Forsvarssjefens fagmilitære råd. Der foreslås det å legge ned noen av de siste militære enhetene i Harstad, deriblant Kystjegerkommandoen, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Alliert treningssenter.

200 arbeidsplasser kan forsvinne.

Nå leter ordfører Marianne Bremnes etter rette artilleriet for å stoppe det hun kaller en ren katastrofe for forsvarsbyen Harstad.

- Jeg har en strategi på hvordan jeg skal jobbe framover og jeg har mange gode hjelpere. Det gjelder å få mest mulig oppmerksomhet for Harstad, regionen og landsdelen i denne saken, sier Bremnes.

På NRK

Hun startet jobben allerede torsdag kveld. Da fikk hun som eneste ordfører i landet slippe til ordet i Debatten på NRK 1.

Der fikk Bremnes stilt forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen en rekke spørsmål angående det fagmilitæret rådet som ble lagt fram tidligere på dagen.

- Ditt fagmilitære råd har skapt utrygghet, ikke trygghet, her i nord. Du prioriterer etterretning, sier du. Så legger du ned Kystjegerkommandoen, som har etterretningskompetanse. At du prioriterer alliert støtte, men samtidig legger du ned Åsegarden leir, der allierte styrker trener i Norge. Du har ingen reelle erstatninger. Jeg vil vite hvordan du kan mene at vi er trygge i nord, spurte ordføreren på beste sendetid.

Samarbeider

- Jeg dro kanskje litt hardt på, men jeg vil gjerne vite hvor trygg vi i nord egentlig er. For jeg er ikke trygg på at vi er trygge nok etter det fagmilitære rådet som ble lagt fram.

Framover vil Bremnes jobbe mer detaljert mot hver enkelt avdeling som er truet. I helga skal hun møte LO-leder Gerd Kristiansen hvor Bremnes vil uttrykke sin bekymring til rådet fra forsvarssjefen.

Hun vil også jobbe tett med de ”7 kommuners politisk forsvarsallianse Troms/Nordland”. Dette er et regionalt forsvarspolitisk samarbeidsforum for ordførerne i Tjeldsund, Evenes, Narvik, Harstad, Målselv, Bardu og Sørreisa, som har en målsetting om tett samarbeid omkring felles forsvars- og sikkerhetspolitiske utfordringer. Forumet omfatter dermed i stor grad kjerneområdet i forsvaret av Norge fra Ofoten til Finnmark.

- Vi hadde vårt første møte i juni og vi vil jobbe tverrpolitisk og regionalt så bredt som mulig. For dette er en viktig prosess framover, sier Bremnes.

Uttalelse

Samarbeidsforumet kom i juni til enighet om en uttalelse som Bremnes sier fortsatt gjelder.

- Vi støtter synet på at bevilgningene til forsvaret økes og prioriteres til operativ evne. Relevante styrker må være tilstede i vårt kjerneområde kontinuerlig, noe som må omfatte en styrking av hæren, tilførsel av jegerkapasitet til Finnmark, prioritering av HV-ressurser til Troms og Finnmark, samt opprettholdelse av kystjeger og spesialkompetanse i vårt område. Den operative logistikken, gjennom BTV, må også videreutvikles. Tilrettelegging og videreføring av dagens konsept for alliert trening må videreføres. FMKN som kulturbærer og legitimitetsskaper må opprettholdes, vår noe av det de samstemte ordførerne uttalte.

De ble tydeligvis ikke hørt på alle punktene.

Vil kjempe

Forsvarssjefen mener han gjennom sitt fagmilitære råd bygger opp i Nord-Norge. Det er ikke Bremnes helt enig i.

- Det er en oppbygging i Finnmark, men ikke i resten av Nord-Norge. Se på sjøforsvaret. Det er ikke mye som minner om oppbygging når man for eksempel legger ned Kystjegerkommandoen.

- Det har vært en rekke lekkasjer i forkant av fremleggelsen av det fagmilitære rådet. Der gikk ryktene på at Harstad ville miste mye. Er det gjort en for dårlig jobb i forkant?

- Nei. Det er ikke så mye vi kan gjøre før det fagmilitære rådet er lagt fram. Det er nå vi politikere kan påvirke. Ingen slag er tapt. Nå gjelder det bare å finne det rette artilleriet for å kjempe de slag som skal kjempes. Og jeg vil kjempe på flere fronter, sier Bremnes.

Alle viktig

Ordføreren mener det må tilføres mer penger til Forsvaret, slik at man unngår nedleggelse av så mange avdelinger og baser.

- Samtidig skal man være åpen for det må endringer til også i Forsvaret. Men jeg vil kjempe til siste stund til hver bidig arbeidsplass er reddet. Og det gjelder alle de tre plassene som er rammet i Harstad, samt Harstad syd.

Bremnes trekker fram at FMKN blant annet har en unik kompetanse som eneste militære avdeling i Norge med direkte link inn til Russland.

- De har en helt egen funksjon i Forsvaret og over 100-års tradisjon i landsdelen. Det er helt klart at denne avdelingen må beholdes. Når det gjelder KJK så gjør de en utstrakt og viktig jobb med etterretning langs lysten og har dermed en kompetanse ingen andre har. Alliert treningssenter i Åsegarden har ikke mange ansatte, men det er her både engelske og nederlandske soldater vil trene. Derfor mener jeg det er viktig å kjempe for alle arbeidsplassene i Harstad, fastslår en bestemt ordfører.

KYSTJEGERNE: Både Kystjegerkommandoen, Alliert treningssenter i Åsegarden og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge er forestått nedlagt. Nå starter den politiske kampen. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret