Akselsen peker blant annet på at Statoils vedtak om å bygge nytt kontor på Seljestad som en viktig årsak til at flere aktører nå velger å investere i byen ved Vågsfjorden.

Dominoeffekt

– Harstad står ganske enkelt foran et gigantisk løft etter hvert som disse investeringenene ferdigstilles. Vi ser nå dominoeffekten av Statoils satsing som igjen kom som følge av vedtaket om Harstadpakken.

–Andre forhold som har ramlet på plass som følge av dette er utbyggingen av Sjøkanten senter og Amfi Kanebogen senter. Summen av disse utbyggingene skaper nye forutsetninger for å trekke til seg handlende fra et stort omland, sier Akselsen og fortsetter;

Sterkere enn Tromsø

– Summen av disse investeringene bidrar også til at Harstad i fremtiden styrkes ytterligere som regionsenter, noe vi blant annet ser i forhold til varehandelen, der Harstad nå står sterkere enn for eksempel Tromsø når det gjelder omsetning fra omlandet utenfor selve kommunen.

Harstad har også et stort potensiale innen ulike utvalgsvarer som for eksempel el-artikler, sport og lignende, der regionen rundt oss ikke kan matche se tilbudene man finner i her i byen, sier han.

Utfordring

Akselsen tror også at etableringen av XXL ved Sjøkanten senter vil få betydning for kundestrømmen til Harstad.

– Butikkonsept lik XXL viser seg å være magneter der de etablerer seg, og Harstad blir neppe noe unntak i så henseende.

At de vil utgjøre en utfordring for etablerte aktører, spesielt i en oppstartsfase, er nok veldig sannsynlig. I tillegg utgjør netthandelen en betydelig utfordring, spesielt for de litt mindre butikkene. For disse er det viktig å møte konkurransen på en optimistisk og positiv måte, brette opp ermene og stå på videre, mener næringssjefen, som sier ferdigstillelsen av sentrumsplanen også blir viktig for sentrumsbutikkene.

Parkeringsløsninger

– Her har Harstad kommune vært aktivt ute mot næringsdrivende i sentrum for å finne gode parkeringsløsninger samt sikre trygghet for ferdsel til fots, på sykkel og i bil. Selv om det fortsatt vil være en del utfordringer, har Harstad neppe hatt større forutsetninger for å lykkes enn det vi har i dag, tror Bjørn Akselsen.