Det er ingen tvil om hva som står høyest på ønskelista til jul hos Ibtesam Jottay, Amal Jottay og døtrene Mona Mamo og Lana Omar, samt Vania Yateem fra Aleppo i Syria.

De har flyktet fra kuleregn og bomber i hjembyen. Etter en tid i Russland, har de funnet varme og trygghet i slitne, men koselige rom på Sama sykehjem.

– Vi måtte bare forlate alt. Vi bodde midt i ildlinja, sier Mona Mamo.

Veldig trygt

Hun er 26 år gammel, søskenbarnet Lana Omar er 27 år. De to snakker flytende engelsk, og gleder seg over at de nå er kommet til Harstad. Mødrene derimot kan bare arabisk.

1. desember flyttet de første asylsøkerne inn på Sama sykehjem. De har bodd på Sandtorgholmen Hotell siden de flyktet over grensa fra Russland til Storskog i Finnmark tidlig i høst.

– Vi trillet sykkelen over grensen, og jeg husker det var fryktelig kaldt, sier Mamo.

De trives i det gamle, nedlagte sykehjemmet. Rommene er spartansk møblert. De tidligere pasientrommene er møblert med to senger, et par stoler av forskjellig slag og en kommode. Og det er stort sett det hele.

– Vi er veldig overrasket over hvor imøtekommende og snille nordmenn er. Vi har fått mange norske venner etter at vi kom til Sandtorgholmen. Alle smiler til oss, og det er veldig trygt.

Underviste

Det var ikke mye de kunne ta med seg i bagen da de flyktet fra Syria. Mamo puttet noen minner fra barndommen i veska, Lana Omar klarte å få plass til noen små gaver hun hadde fått hos medstudenter.

– Disse betyr mye for oss, sier søskenbarnene.

Mødrene og Vania Jateem er alle utdannet lærere. Den ene jobbet som lærer på videregående skole, den andre i barneskolen mens den tredje hadde hoppet av læreryrket, og utdannet seg som syerske.

– Vi føler det som om vårt land er rammet av en tredje verdenskrig. Alle som vil kjempe kommer strømmende til landet. Og det er mye våpen i omløp. Det eneste vi ønsker er å leve i fred, og bli akseptert, sier de.

Husrom til 78

Mødre og barn er flyttet inn i første etasje på Sama sykehjem. Andre etasje er øremerket enslige menn, og tredje etasje er foreløpig ikke tatt i bruk. Dagligstuen i første etasje er omgjort til barnerom. Men foreløpig er det yngste barnet 12 år. I dag kommer det flere barnefamilier, og i løpet av uka skal sykehjemmet gi husrom til 78 beboere.

– Ønsker dere å flytte tilbake når og hvis krigen i Syria en gang tar slutt?

– Jeg tror det vil ta mange år før det blir fred i landet. Og det vil det ta mange å bygge opp landet igjen.

Savner matlaging

De er fornøyd med maten de får, men skulle gjerne hatt mulighet til å lage den selv, slik de gjorde på Sandtorgholmen. På grunn av manglende kokemuligheter har asylmottaket inngått avtale med Torbjørns Catering, som leverer varm middag hver dag. I tillegg ordner ansatte og beboerne selv med brødmat til morgen, lunsj og kvelds.

– Det er mye mer å gjøre her enn på Sandtorgholmen. Vi kan gå til byen og til butikken, sier de.

Den litt eldre garde finner trøst i strikkepinnene. De tre damene strikker og strikker, sokker, luer og skjerf. Og de lager pynt til juletreet.

– Hvis noen har restegarn eller annet garn liggende, tar vi gjerne imot. Det er bare å stikke innom i resepsjonen, sier avdelingsleder Helge Gunnarsen.

MØRKETID: Det begynner igjen å bli lys i vinduene i gamle Sama sykehjem. De første 28 asylsøkerne er flyttet inn. Foto: Frank R. Roksoy