Politiet har tatt i bruk nødnett i alle distrikter og 110-sentralene i Troms og Finnmark er også operative. Nå er det altså UNN og AMK-sentralen i Tromsø som står for tur. Klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk, Jon Mathisen sier at oppkoblingen er i henhold til utrullingsprogrammet.

- Nødvendig opplæring er nå gjennomført og det tekniske er på plass. Våre tester av nødnettet viser at man opplever bedre talekvalitet, og enklere og raskere utalarmering sammenlignet med det gamle systemet. Nødnett er også avlyttingssikkert, noe som gjør det enklere for våre ansatte.

De spesielle radioene kan også utveksle mindre datamengder og sende og motta tekstmeldinger. Helse, brann, politi og andre organisasjoner kan koble seg på egne talegrupper.

Noen etater har meldt om redusert innendørsdekning i nødnett. Er dette en reell problemstilling for UNN?

- Dekningsprøver som er utført i de viktigste byggene i vår region, har ikke registrert avvik eller problemer som er av vesentlig karakter, sier Mathisen. Selv om AMK-sentralen i Tromsø formelt tar i bruk nødnett fra tirsdag vil man ivareta beredskapen ved å ha det gamle systemet som backup. Særlig i grenseområder til Finnmark, Vesterålen og Lofoten er det gamle systemet klart ved behov.

Fra tirsdag ettermiddag skal Nødnett i Troms dekke områdene fra Tysfjord til Kvænangen.

Amk-Sentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø er klar. Foto: Tor Farstad