Vi har tidligere skrevet om to jenter som satt fast på fjellet. Disse måtte ikke bli reddet ned med helikopter, men tall fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge viser at hittil i år er det 1390 andre tilfeller hvor folk må reddes ned fra fjellet.

- Det har vært en økning av redningsaksjoner fra i fjor. Statistikken er totalt sett, men vi har sett at det har økt både når det gjelder sjø- og landhendelser, sier redningsinspektør hos Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) Tore Wangsfjord til Harstad Tidende.

Mange faktorer

Wangsfjord tror økningen kommer av mange faktorer. Teknologien spiller en stor rolle her.

- Det er flere med mobiltelefoner og bedre dekning nå enn før. Det vil si at det er lettere å varsle når man er i trøbbel, noe som er bra, sier han.

- En annen faktor er at folk tar seg litt vann over hodet. Noen legger ut på toppturer uten å sjekke værmelding, eller kanskje de rett og slett ikke har treningsgrunnlag for å gå en slik tur. Det er bekymringsverdig, fortsetter redningsinspektøren.

Trender

Ti på Topp arrangeres årlig i Harstad. Gjennom årene har det blitt flere og flere som har dratt på toppturer. Dette er også en av årsakene til at bergingstallene øker, mener Wangsfjord.

- Det er som jeg sier at folk legger ut på flere turer, lengre turer og høyere turer. Uten ferdighetene, utstyret eller å ta forholdsregler er sjansen stor for at man setter fast stor, fortsetter han.

Sikkerhet

Leder for Ti på Topp i Harstad, Asbjørn Wilhelm Kaarbø, er enig med Wangfjord og sier at Ti på Top ønsker å legge fokus på sikkerheten.

- Vi fokuserer på at folk skal ha rett utstyr med seg. Dette gjelder spesielt kompass og riktig klestøy. Løypene våre er godt merket slik at det skal være enklere å komme seg opp, og ned fra fjellet, sier Kaarbø.

De har et omfattende samarbeid med Røde Kors, Norsk Folkehjelp og politiet i Harstad.

- Alle har fått utdelt et hefte som viser løypene våre. De vet hvor løypene går, hvor de starter og hvor de slutter. Dette kommer godt med hvis uhellet er ute og de må lete etter noen, fortsetter han.

Populært

Toppturer har som nevnt blitt mer og mer populære, og vært en stor bidragsyter til økningen av redningsaksjoner. Fjorårets tall fra Harstad gleder lederen.

- Totalt i våre bøker i fjor var det registrert rundt 30.000 turer. Det er massive tall som viser at folk går mer på fjelltur. Dette var som sagt tall fra våre bøker, det finnes jo flere topper som vi ikke hadde i fjor, sier han engasjert.

Asbjørn Kaarbø er fornøyde med antall turer. Han sier også at folk må være obs på sikkerheten. Foto: Tore Skadal