De siste ukene har det stormet rundt UNN i mediene, etter at Fylkesmannen i sommer sendte en bekymringsmelding til Helsedirektoratet om forholdene ved universitetssykehuset.

Fylkesmannen peker i bekymringsmeldingen på at UNN ikke svarer på henvendelser fra tilsynsmyndighetene, at sykehuset har hatt en dårlig meldekultur, hvor alvorlige hendelser ikke blir varslet videre, samt at det i flere år har vært et høyt konfliktnivå mellom legene og ledelsen.

I etterkant av et møte mellom Helse Nord og Helsedirektoratet, gikk stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Kjersti Toppe (Sp) ut og krevde en uavhengig gransking av sykehuset.

Kun én sak

Styreleder Jorhill Andreassen åpnet det ekstraordinære styremøtet. Kun én sak sto på sakslisten: Påstander som er fremsatt om UNN i mediene, av blant annet stortingspolitikerne.

– Dette handler om tilliten til UNN i befolkningen. De påstandene som har kommet sår tvil om hvorvidt UNN er i stand til å gjennomføre det samfunnsoppdraget som det er å gi god pasientbehandling, sa hun.

Ifølge Andreassen kjenner hun seg ikke igjen i beskrivelsen av sykehuset.

– Det har vært en rekke repetisjoner av uheldige hendelser fra flere år tilbake. Det fremstår omtrent som vi har nok med oss selv, og helst ikke vil bli plaget av andre. Det skapes et inntrykk av en fryktkultur både innad og utad i hele organisasjonen, fortsetter hun

– Forbedret meldekultur

Styrelederen mener imidlertid at den informasjonen styret baserer sine avgjørelser på, tilsier en helt annen virkelighet.

– Det stemmer at det er avdekket en rekke alvorlige saker. Det er ikke til å stikke under stol, men vi har tatt lærdom av dem og har tatt dem på det største alvor, sier hun.

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen viser til at sykehuset de siste årene har forbedret meldekulturen. Resultatkvalitetsrapporten for august 2017 viser at tre ganger flere hendelser meldes i dag enn for fire år siden.

Likevel medgir Andreassen at styret er avhengig av å vite om informasjonen de sitter på er korrekt. Hun har derfor bedt fylkesmann Bård Pedersen og fylkeslege Svein Steinert til møtet, slik at de kan presentere sin opplevelse av utviklingen ved sykehuset.

– Det stemmer at vi er bekymret for situasjonen, og la meg gjøre det klart; vi er fortsatt bekymret, sier Steinert, og fortsetter:

– Vi ser at det har vært forbedringer, og det håper jeg vil fortsette. Særlig på ett område skiller UNN seg ut negativt nasjonalt, og det er mangelen på svar på våre forespørsler når det skjer alvorlige hendelser.

Purrer ofte

I 2015 var Fylkesmannen nødt å purre på svar i 25,7 prosent av henvendelsene. I 2016 var tallet 31,2 prosent, mens det så langt i år er hele 50 prosent.

– Det holder ikke bare å øke antallet meldinger. For at læringssirkelen skal fungere, må man også behandle meldingene og ta lærdom av dem. Alle parter er tjent med at disse sakene blir undersøkt så tett opp mot hendelsene som mulig, og at hva som har skjedd kommer fram så fort som mulig. Det handler om respekt for pasienter, pårørende og ansatte, slår fylkeslegen fast.

Steiner mener utviklingen er særdeles alvorlig.

– Det svekker tilliten til sykehuset. Det er det viktige budskapet vi ønsker å fremme i dag, sier han.

Han er også klar på at det ennå er langt fra alle hendelser som meldes.

– Vi har nå fire tilsynssaker som omhandler medikamentsvinn, og kun to av dem ble varslet.

– Ikke godt nok

Tor Ingebrigtsen medgir at tallene fylkeslegen presenterer ikke er gode nok.

– Den kurven der kan vi ikke sitte rolig og se på. Dette må forbedres. Det gjør inntrykk å høre hvor viktig det er for pasienter, pårørende og ansatte å få klarhet i det som har skjedd. De har en rett til å få vite hvordan deres opplevelse blir brukt til forbedringsarbeid, sier han.

Også styrerepresentant fra Den norske legeforening, Per Erling Dahl, mener dette må tas tak i.

– Jeg vil takke Steinert for en glimrende redegjørelse. At vi svikter her er svært alvorlig, sier han.