Kvalifiseringskampen for toppseriespill mellom Medkila og Grand Bodø aktualiserer atter en gang hvor mangelfull anleggssituasjonen er for fotball i Harstad.

Returoppgjøret må spilles med avspark 10.30 lørdag om halvannen uke. Det er mildt sagt ikke hverdagskost i norsk toppfotball. Grunnen er at belysningsstyrken i flomlysene er langt unna minstekravet i norsk toppfotball. Derfor må det lille som er igjen av dagslys utnyttes best mulig.

Strengere krav

Stadionbestyrer Kåre Mæhre i Harstad kommune bekrefter forholdene.

– Kravet er 500 lux. Da vi målte sist gang, var effekten under 100 lux. Den målingen ble gjort for noen år siden. Belysningen er enda svakere nå, sier Mæhre.

Innen avspark om halvannen uke, skal Mæhre og hans kolleger skifte pærer i fire armaturer, som er svarte per i dag. Fortsatt vil det være mørkt i to slike.

– Det får vi ikke gjort noe med. Feilen ligger ikke i pæra, men andre steder i masta, sier Mæhre.

Han understreker at det ikke bare er slitasje som gjør at stadion ikke er tilstrekkelig belyst.

– Stadion og Harstadhallen er fra slutten av 70-tallet. Kravene til flomlys var annerledes enn i dag den gang anlegget ble bygget. Nå er det mye strengere. Selv med optimal styrke, ville vi ikke på langt nær oppnådd kravet, sier Mæhre.

Lager et prosjekt

Medkila har spilt både på nåde og dispensasjon på toppnivå i flere sesonger. Lysanlegget er en sak på lista over mangler. Det stilles også krav til overbygd tribune, et visst antall seter under tak, tv-plattform, presserom og andre fasiliteter som stadion ikke kan vise til.

– Jeg kan ønske meg alt dette og mer til, men alt koster penger og kommunen må gjøre prioriteringer. Uten tvil er det behov for å lage et prosjekt for å få gjort noe med forholdene, sier Mæhre.

Nylig oppdaterte han nytilsatt park- og idrettskonsulent Eli-Jeanette Olsen om tilstanden på stadion.

Hun kommer til å ta tak i saken.

– Særforbund har egne krav for kampavvikling på høyere nivå, og vi er klar over situasjonen, spesielt med tanke på flomlysene. Det kan søkes tilskudd via spillemidler for å få dekket 50 prosent av kostnadene ved rehabilitering av lysanlegget. Det må skje i løpet av 2016 før denne ordningen faller bort, om ikke Kulturdepartementet innen 2017 legger andre føringer. Den sjansen kan vi ikke la gå fra oss. For kommunen er det lettere å oppgradere flomlysene om vi får dekket halvparten av kostnaden enn om vi må ta hele regninga alene, sier Olsen.

Park- og idrettskonsulenten innser at mye må gjøres på stadion for at Harstad i framtiden skal få lov til å arrangere kamper.

– Tribune og andre fasiliteter må vi se nærmere på senere. Vi får ta en ting om gangen, og et lysprosjekt må prioriteres med tanke på fristen for å få dekket kostnader, poengterer Olsen.

Det er uvisst hvor stor kostnaden blir for å tilfredsstille kravene. Blant annet avhenger det av muligheten for delvis gjenbruk av eksisterende anlegg, opplyser stadionbestyrer Mæhre.

– Forhåpentlig kan mastene brukes, men vi vet ikke om kablene kan benyttes.