Ytterstad Fiskeriselskap i Lødingen overtok Sjøfisk i juni 2007. Nå legger de ned bedriften på Bjarkøy. Årsaken er uklarheter rundt regelverket for lagring av levende fisk.

Ikke forutsigbarhet

– Vi søkte Mattilsynet om dispensasjon til videre drift, men har fått avslag. Myndighetene har i flere år lovet å komme med en avklaring, uten at noe har skjedd. Og vi er avhengig av forutsigbarhet. Det har vi ennå ikke fått. Dermed har vi ikke annet valg enn å legge ned, sier daglig leder Svein Haukebøe. Det var NRK som først omtalte saken.

I Leirvåg står ett av Norges største anlegg for levendefanget fisk. I alle fall dersom man legger til grunn hvor mye fisk som kan samles på ett sted, eller i en lokasjon som et slikt anlegg kalles i miljøet.

Store planer

– Vi har bygd stein på stein fra vi begynte med 20–30 tonn. Siden har vi økt både på sjø og land. I år håper vi å kunne ta imot 1.400-1.500 tonn. Målet er 2.000 tonn. Da har vi nådd grensen, både for hvor mye vi kan ha i havet, samt hva vi klarer å ta unna i fabrikken. Det er viktig at disse to områdene er avstemt mot hverandre. Samtidig bør vi opp i dette kvantumet for å få utnyttet de investeringene som er gjort, sa daværende daglig leder Geir Johnsen da Harstad Tidende snakket med han i vinter.

Satset mye

De siste årene er det investert betydelige summer i nye bur og bedre mottak. Hele produksjonslinjen, fra kaia der fisken blir pumpet på land, til den er sløyd, nedkjølt, renset og pakket, er blitt oppgradert. Målet var større effektivitet og høyere kvalitet. Men nå er det stopp.

10 fast ansatte og opptil 30 rumenske sesongarbeidere var i sving i høysesongen.

Svein Haukebøe sier Sjøfisk har anket Mattilsynets avgjørelse.

- Vi har ikke peiling på utfallet, men tiden renner ut for oss. I tillegg vet vi ikke noe om kvotebonusen til båtene blir forlenget. Den er avgjørende for at vi har båter som vil levere til oss. Dette er bare trist, fordi vi har satset mye her de siste årene, sier daglig leder Svein Haukebøe.