I går brakte vi nyheten om at en rekke butikker flytter fra Harstad sentrum. I dag kan vi melde at også Hennes & Mauritz og Christiania Glasmagasin i Salto Bysenteret gjør det samme.

– Vi skal ut ved nyttår, sier Karine Eliseussen i Christiania Glasmagasin.

Det er kun hovedkontoret i som kan gi kommentarer om Hennes & Mauritz, sier daglig leder i Harstad. Der lykkes vi ikke å få kontakt mandag. Harstad Tidende har likevel fått bekreftet at butikken flyttes til Kanebogen fra kilder som kjenner saken.

– Prioritert feil

Eivind Stene i Fremskrittspartiet mener politikerne har prioritert feil i forhold til sentrum. Nå håper han at Sentrumsplanen endelig kan komme på plass.

– Jeg føler at det er flere som er på kanossagang på flere punkter når det gjelder sentrum. Det er ikke lenge siden det var snakk om å fjerne parkeringsplasser her. Det tror jeg de fleste når skjønner ikke er så lurt, sier han.

Stene sier at utviklingen i sentrum er bekymringsfull. Han er ikke overrasket over at flere sliter.

– Folk kommer til byen med bil, og den må man parkere et sted. Det hjelper heller ikke at man murer inn sentrum med en bomring. Nå frykter jeg at den kan bli enda dyrere. Vi får se hva som skjer da.

Stene sier at politikerne må lytte til dem som driver forretning i sentrum

– De er flinke og innovative. De prøver, tross all politisk motvind. Nå må vi komme med krafttiltak slik at de får etterlengtet medvind. Tilgjengelighet og parkeringsløsninger er viktig i denne sammenhengen, sier han.

Kommer til jul

I går fortalte senterleder Gunnar Aamot Hansen at forsinket Sentrumsplan har satt Amfi Bertheus i en vanskelig posisjon.

Ordfører Marianne Bremnes (Ap) sier at planen er å vedta ny plan 8. desember.

– Da vil mye løsne. Det er bekymringsfullt å se så mange butikker forsvinne. Gudskjelov at vi fikk beholde polet i sentrum. Dette temaet må vi som er politikere ta på alvor, sier Bremnes.

Hun sier at man må se på hvordan man tilrettelegger for sentrumsnæringa.

– Parkering er noe som skal diskuteres i sammenheng med den nye planen, sier Bremnes.

Ønsker samarbeid

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad (V) tør ikke garantere at planen er klar før jul, men håper at det skjer.

– Jeg synes Gunnar Aamot Hansen har en god holdning. Selv om det er utfordringer opprettholder han optimismen. Slik bør flere tenke, sier hun.

Den nye sentrumsplanen skal støtte opp om sentrum. Samtidig ber hun de som både gårdeiere og de som driver i sentrum samarbeide mer.

– Et godt eksempel er hvordan man har jobbet sammen i Storgata. Sentrum må se på seg selv som en enhet, sier Fjellstad.

Hun karakteriserer det som trasig at det har tatt lang tid å få på plass Sentrumsplanen.

– Men det er bedre at vi tenker langsiktig og får de beste løsningene. Det ville vært feil å skynde gjennom en plan som gir dårlig utvikling. Vi må tenke løfte blikket framover, sier hun.