Frps gruppeleder Eivind Stene ba i kommunestyret om en oversikt over hvor kommunen oppbevarer sine kunstskatter og hva som er verdien av kunsten.

Ordføreren opplyste at kommunens kunst i hovedsak er ivaretatt av artoteket på Harstad bibliotek. Her er det også kunst som lånes ut. Kunsten som var på veggene i den gamle Harstad ungdomsskole blir oppbevart på skolen.

Totalt var det åtte bilder på skolen som det var verdt å ta vare på.

Opptatt av kunst

– Det er viktig at nye Harstad skole får en unik og gjennomgående utsmykking. Denne skal være med på å prege skolen i tiår fremover og inngår i en estetisk ramme som faller inn i skolens øvrige arkitektur. Utsmykningen skal også være en del av den nye skolens identitet. Det er derfor viktig at utsmykningen blir tatt på alvor.

– Barn er opptatt av kunst. Denne skal pirre nysgjerrigheten og anspore dem til selv å utforske iboende, kreative evner. Jeg er opptatt av at en skole til nær 300 millioner kroner, også skal ivareta denne delen av barns oppvekst. Det er faktisk en del av læreplanens mål i norsk grunnskole, sa Marianne Bremnes.

Eivind Stene på sin side mener saken understreker det problemet han ønsker å å frem.

Store etterslep

– Man prøver å finne alle mulige argumenter for å kunne prioritere blant annet kunst. Denne holdningen har ført til store etterslep på vei, bygg og andre kjerneoppgaver. Det samme ser vi skjer når det gjelder overskridelsene i Veipakke Harstad. For folk flest fremstår dette som merkelige prioriteringer. Hvorfor prioriterer politikerne kunst til tre millioner, når elever på enkelte skoler har elendige doforhold, spurte en mor meg.

Stene kritiserte det han mener er manglende evne til å prioritere og til å styre.

Fremskrittspartiet var alene om å kritisere millioninvesteringene av kunst til skolen.

Per Pedersen (KrF) viste til at det er kommunalt ansvar å utsmykke kommunale bygg og gjøre disse innbydende for publikum og besøkende.

Kommunen skal nå jobbe for å skaffe en komplett oversikt over kunsten, og skaffe et godt system for oppbevaring og vedlikehold av kunstsamlingen.