Oppsigelsene, som kom i slutten av november, kom overraskende på de ansatte. Ingen blir tilbudt sluttpakker, men alle får jobbe ut oppsigelsestiden som er på tre måneder. Dette skjer midt i oljejubelen etter at Harstad nylig fikk driftsorganisasjonen for Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Kun én mann

Harstadavdelingen har avtaler med Statoil på Melkøya og Norneskipet.

Avdelingsleder Jan Ove Holte Løvås sier det er ikke var noen morsom julegave å få fra ledelsen. Han er blant dem som er sagt opp.

– Årsaken til at det kun blir en inspektør og en sekretær i halv stilling igjen i Harstad, er at det står i kontraktene med Statoil at leverandørene skal ha lokal tilhørighet. Men jeg er usikker på om det er mulig å serve Norne-kontrakten med bare én mann i Harstad. Skal de øvrige komme fra andre avdelinger? lurer han.

De tre ansatte i Hammerfest beholder jobben, for det er fortsatt mye arbeid på Melkøya.

– En av årsaken til overtalligheten er at omfanget i kontraktene, blant annet på Norne, er blitt vesentlig mindre enn tidligere, sier han.

Spisskompetanse

Regnskapet viser at omsetningen for harstadavdelingen har stupt de siste årene. I 2013 omsatte de for nærmere 31 millioner. I 2016 var inntekten på 13,2 millioner. De tre siste årene har de hatt røde tall i regnskapet. I 2016 var underskuddet på 3,5 millioner kroner.

– Vi har sett tendensen over tid, men vi trodde det skulle tilflyte såpass mange nye kontrakter at det ville være bruk for vår spisskompetanse.

Force Technology Arctic driver med sveiseinsepeksjon og kontroll av anlegg innen olje, gass og i maritim sektor. De driver også med konsulenttjenester innen sveiseteknologi og verifisering av sveiseprosedyrer.

– Det vil overraske meg stort om det ikke er behov for NDT-inspektører. Det er ikke mange med denne kompetansen i Norge, sier han.

Har ikke gitt opp

Force ble etablert i 1990 under navnet Noweco. Grunnlegger var Hans Peder Olsen. Bedriften hadde i mange år kun lokale eiere, fram til Force-gruppen kjøpte opp bedriften. På det meste var det rundt 20 ansatte i Harstad og på Hammerfest.

– Vi har ikke gitt opp. Vi håper at i løpet av oppsigelsestiden vil det tilflyte arbeid slik at vi kan fortsette fra Harstad. Det må være muligheter når kontraktene kommer ut på Aasta Hansteen og ikke minst Johan Castberg, sier Løvås optimistisk.

Norne: Force Technology Arctic vil fortsette med kontrakten på Norneskipet. Arkivfoto Foto: Knut Godø