Onsdag presenterte ht.no de nye bussplanene i Harstadpakken.

Statens vegvesen og Troms fylkeskommune kunne blant annet fortelle at busser skal passere gjennom torget i den delen av Strandgaten som er stengt for biltrafikk.

– Dette vil gi en god og stabil fremkommelighet for bussene, heter det i en rapport som er utarbeidet for å forbedre busstilbudet i Harstad.

Magnhild Wenaas, som eier den gamle Elias Hoel-gården, skjønner lite bak tankegangen til forslaget.

– Dette er et negativt forslag for oss som driver handel ved torget og i Strandgata. Vi har brukt mye penger på å pusse opp fasadene og gjøre butikkene våre lekre. Da oppleves det underlig at vi skal tilbake til slik det så ut tidligere, med trafikken rett gjennom sentrum, sier Wenaas, som også trekker fram luftkvaliteten.

Økte omsetningen

Janne Vang ved frisørsalongen Hårny i Strandgata frykter at dersom man åpner for at bussene kan kjøre gjennom torget og Strandgata, så kan det på lengre sikt bety at det åpnes for mer trafikk.

– Dette er Harstad i et nøtteskall. Vi forandrer meninger hele tiden. Vi og mange andre har satset på butikken vår i Strandgata nettopp for at her er det ingen trafikk og støy utenfor dørene. Vi flyttet fra de gamle lokalene rett over Grand hotell for å komme vekk fra biltrafikken og opplevde at omsetningen økte med 40 prosent. Vi vil ikke ha busser utenfor dørene våre, sier Janne Vang.

Hun har opplevd at kunder utenbysfra gir mye ros av Harstad sentrum slik den framstår i dag.

– Mange byer mangler et sentrum som vi har i Harstad. Da må vi ikke ødelegge dette.

Bekymringsfullt

Trioen understreker at de snakker for seg selv i denne saken.

– Men jeg har pratet med mange i dag, både de som driver næringsliv her og vanlige folk på gata. Ingen liker forslaget, sier Knut Vang.

– Det kan kanskje høres ut som vi kun tenker på oss selv i denne saken, men vi mener det er i offentlighetens interesse å ha en slik møteplass som vi i dag har på torget.

Knut Vang mener at en ny sentrumsplan ikke må endre på ting som fungerer.

– Sentrum er i dag lagt til rette for næring og boliger. Vi må ta vare på dette og ikke ødelegge for oss selv. Det er greit at utenforstående som ikke kjenner byen kan foreslå dette. Men det er bekymringsfullt at det støttes av sentrale personer her i byen.

Vang vil jobbe for å organisere næringslivet og gårdeierne som blir berørt av forslaget.

– Vi ønsker å være representert i utvalget som skal behandle sentrumsplanen. Det er overhodet ikke aktuelt at busser skal kunne kjøre inn på torget og gjennom Strandgata. Vi har et pent sentrum nå. Da må vi sørge for å forebedre, ikke forverre sentrum av Harstad.