– Er det noen som kjenner igjen dette flagget?

Spørsmålet kommer fra Vegard Stensen, FAU-leder ved Medkila skole. Foran sitter en spent gjeng fra elevrådet med representanter fra 1.-7. trinn. Snart får de vite hvor mange kilometer skolens elever har lagt bak seg gjennom en to måneder lang Gå-til-skolen-aksjon.

– Det er flagget til Australia! utbryter en av elevene.

Stensen viser til at samtlige 250 elever ved Medkila skole har gått utrolige 15.000 kilometer til sammen i løpet av kampanjeperioden - noe som tilsvarer avstanden fra Norge til Australia. Kampanjen startet med hensikt i å gjøre droppsonen utenfor skolen tryggere ved mindre trafikk, men den har i tillegg skapt en ren iver og glede hos elevene over å kunne ta beina fatt langs skoleveien i stedet for å bli kjørt av foreldre.

Aktive

Erik Samuel Thomassen (11) og Solveig Hansen (13) beskriver engasjementet på Medkila skole som svært godt.

– Alle har gått sammen, og vi har kost oss. De fleste har gått til skolen, sier Hansen.

Kampanjen går hånd i hånd med klima, trafikk og helse.

– Jeg synes klassen min har vært utrolig flink. De fleste sa tidlig at de ønsket å være med på dette, sier Thomassen.

– Sunt gruppepress

Det var FAU ved Medkila skole som kom opp med ideen til kampanjen. Hver dag var droppsonen fylt med biler, og  trafikken var stor utenfor skolen og videre til Høgholtet barnehage som ligger i enden av veien. Det kunne skape trafikkfarlige situasjoner, og foreldrene fryktet at det ville skje en ulykke.

Mens Gå til skolen-aksjonen pågikk, var situasjonen en helt annen.

– I denne perioden var det kanskje én eller to biler som sto parkert ved droppsonen. Etter kampanjeslutt ser vi at trafikken har gått litt opp igjen, så vi skal kjøre flere Gå til skolen-aksjoner etter hvert, sier Stensen, og forklarer videre:

– Alle har vært kjempeivrige. Jeg tror konkurranseelementet betyr noe, og det oppstår et sunt gruppepress når klassene konkurrerer mot hverandre. I tillegg er det en fordel at elevene til enhver tid har hatt noen å slå følge med til skolen.

Farlig droppsone

Han mener skolens droppsone burde ombygges på lang sikt.

– Det enkleste for oss var å ta ned trafikken i første omgang. Det er gode muligheter for å gå trygt til skolen i dette området. Vi ser at det kunne vært flere fotgjengeroverganger, og litt bedre skilting - for eksempel fareskilt som viser at barn ferdes her.

– I tillegg ser vi også at Kiwikrysset kunne vært gjort sikrere siden mange slippes av der for å gå videre til skolen. At folk kjører hensynsfullt er viktig for at elevene skal få en trygg skolevei.

Stensen forteller at kampanjen kan smitte over til å bli gode vaner gjennom hele skolegangen.

– Kanskje elevene vil ta med seg verdiene når de blir voksen også. Da blir det en folkehelseeffekt av det.

Vil fortsette å gå

1. september starter den nasjonale skolekampanjen Beintøft - som også har til hensikt å få flest mulig elever til å gå til skolen. Det er barna ved Medkila skole godt rustet for.

– Vi er veldig imponert. Jeg tror Medkila skole har et kjempegodt utgangspunkt for høstens konkurranse, sier Stensen.

Det er rektor Britt Krogh Johansen enig i.

– Dette er noe vi må fortsette med. Lærere og foreldre har lagt merke til at trafikken ved skolen har blitt mindre, fordi elevene har valgt å gå eller sykle. Selv om noen trinn har gått mer til skolen enn andre, så er alle elevene på skolen vinnere i denne konkurransen, sier Krogh Johansen.

JUBEL: Elevrådet ved Medkila skole er storfornøyde med engasjementet som samtlige 250 elever har vist gjennom Gå til skolen-aksjonen fra 7- mars til 4. mai i år. Foto: Åse Hjelvik
FORNØYD: Solveig Hansen (til venstre) og Erik Samuel Thomassen beskriver elevenes engasjement som svært bra. Foto: Åse Hjelvik