Avdelingsleder Liv Finjord ved medisinsk avdeling opplyser at de to postene totalt skal ha 30 pasienter. Tirsdag var antallet 44.

Hardt presset

– Tirsdag formiddag var fire av pasientene våre utskrivingsklare. Men vi regner med at det blir flere i løpet av dagen. I tillegg ligger det tre eldre pasienter som er ferdig behandlet på kirurgisk avdeling, sier Finnjord.

Den alvorlige situasjonen skyldes ikke bare at utskrivningsklare pasienter blir liggende for lenge. En annen viktig årsak er at sykehuset har for mange øyeblikkelig hjelp-pasienter i forhold til den kapasiteten, forklarer Finjord.

Avdelingen har lav bemanning, og de ansatte er hardt presset. Dette skjer samtidig som ferietiden nærmer seg og det blir enda færre på jobb.

– Vi ser alvorlig på at kommunen ikke klarer å ta imot sine pasienter. Mange av deres pasienter har behov for mye hjelp, sier hun.

Bad tas i bruk

Totalt var det 14 korridorpasienter ved medisinsk avdeling tirsdag. For å unngå at syke pasienter blir liggende i sykehuskorridorene, blir de plassert på bad og undersøkelsesrom.

Avdelingslederen håper at kommunen snarest gjenåpner nedlagte sykehjemsplasser slik at presset på avdelingen blir redusert.

Gjenåpner

Rådmann Hugo Thode Hansen opplyser til Harstad Tidende at formannskapet skal behandle sykehjemskrisen førstkommende tirsdag.

– Jeg formoder at politikerne gir administrasjonen beskjed om å åpne den nedlagte avdelingen i Olavsgården, sier rådmannen.

Leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, har tidligere krevd at situasjonen må løses raskt.

Kommunen har de siste årene lagt ned flere titalls sykehjemsplasser, blant annet 16 i underetasjen på Olavsgården. Åtte av plassene er klare til bruk. Det er bare å vri om nøkkelen. Den andre avdelingen blir brukt som dagsenter for psykisk utviklingshemmede.

– I første omgang ser jeg for meg at vi åpner åtte plasser i Olavsgården. Hvis behovet blir større, må vi vurdere også å ta i bruk den andre avdelingen. Så må vi heller finne et annet egnet lokale til dagsenteret, sier Hugo Thode Hansen.

Presset på sykehjemsplasser i Harstad har økt fra slutten av fjoråret og fram til i dag. Eldrerådet skal behandle situasjonen i et ekstraordinært møte torsdag. Leder Ivar Østberg innstiller på at Olavsgården gjenåpnes snarest.

Alvorlig: Leder for medisinsk avdeling, Liv Finjord, ser alvorlig på at kommunen ikke klarer å ta imot sine pasienter. Foto: Odd Leif Andreassen