For en liten tid tilbake siden, var Henrik Grande (8) vitne til et hus som brant ned. Etter hendelsen mistet guttungen nattesøvnen.

Åtteåringen hadde alle mulige spørsmål til foreldrene. Ville han bli funnet, kommer brannvesenet seg inn hvis det er låst, får han puste etter å ha blitt utsatt for røyk?

Barnets mor, Lise Grande, svarte på spørsmålene etter beste evne, men det var ikke nok. Om natten fikk ikke Henrik sove. Han hadde mareritt og foreldrene visste ikke hva de kunne gjøre for å hjelpe han komme over skrekken.

Moren tok affære og sendte en personlig melding til Harstad Brann og Redning i håp om hjelp.

Tok grep

Brannkonstabel Alf Jacob Salberg så meldingen og inviterte guttungen ned til brannstasjonen. Han står bak prosjektet med «Brannbamsen Bjørnis» i Harstad.

Bjørnis er utviklet for å møte barns behov for omsorg og trygghet ved ulykker og traumer. Bamsen fås ikke kjøpt noen steder og deles kun ut til barn som trenger det. På tre år har de delt ut 17 bamser i Harstad.

- Vi er her for å hjelpe. Det at barn føler seg trygg, gjør hele opplegget verdt det, sier Salberg.

Nede på brannstasjonen fikk Henrik se hvordan brannmennene jobbet. De viste frem varmekamera som hjelper dem å finne mennesker i røyken, hvordan de kommer seg inn i hus og svarte på åtteåringens spørsmål.

- Det er ting barn synes er skummelt som vi voksne ikke forstår. Derfor er det viktig for oss å svare på det de lurer på, fortsetter Salberg og presiserer: Vi er hverken terapeuter eller psykologer, men vi kan brann.

Uforstyrret natt

Henrik fikk med seg en utgave av Bjørnis-bamsen hjem. Salberg forklarte guttungen at Bjørnis skal passe på han om natten og er barnas brannsjef.

- Etter første besøket på stasjonen, fikk vi alle en hel natt uten problemer. Henrik sov med bamsen og sov hele natten, forteller Lise Grande.

Henrik har vært flere ganger nede på stasjonen og har utviklet en enorm tillit til brannkonstabel Salberg, ifølge moren.

- Utviklingen har vært formidabel. De yter en kjempegod service og jeg tror ikke en psykolog ville hatt samme effekten på Henrik, fortsetter guttungens mor.

Ønsker å bli brannmann

Henrik er nå blitt familiens brannsjef. Åtteåringen som fryktet brann som verst, har planer om å bli brannmann når han blir eldre.

- Brannmannen fortalte og viste meg hva de gjør. Jeg lærte at ting ordner seg og nå er jeg ikke redd lenger, bekrefter han.

Nå går han frem som et eksempel for andre barn. Han får noen spørsmål fra kamerater og gjengir det Salberg fortalte han.

- Det er kult. Brannmenn er kule folk og nå vil jeg bli brannmann når jeg blir stor, sier åtteåringen avslutningsvis før han igjen får prøve brannvesenets utstyr.

VIL BLI BRANNMANN: Henrik er nå blitt familiens brannsjef. Åtteåringen som fryktet brann som verst, har planer om å bli brannmann når han blir eldre.
PÅ BESØK: Nede på brannstasjonen fikk Henrik se hvordan brannmennene jobbet. Her sammen med Alf Jacob Salberg.