Det er nordnorske ledere som mener at unge arbeidstakere har dårlig arbeidsmoral. Hele fire av ti mener dette, framgår det av en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1400 ledere og 1000 arbeidstakere uten lederstilling. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice i oktober i år.

I undersøkelsen ble ledere, som har ansatte under 30 år i sin bedrift, spurt hva de synes om denne gruppens arbeidsmoral. Det handlet da om det å komme tidsnok, overholde frister og ha lavt fravær.

Motiveres av lønn

Hele 38 prosent av lederne i Nord-Norge mener at unge har dårligere arbeidsmoral enn øvrige ansatte, og kun fem prosent mener de har bedre.

- Generasjon Y, som favner alle dagens 20-åringer, har for lengst fått rykte på seg for å være illojale mot arbeidsgivere, motiveres av lønn og ville ha større balanse mellom jobb og fritid. De har god råd og har blitt fortalt av sine foreldre at de har uendelige muligheter. Funnene i undersøkelsen kan tyde på at mange ledere mener det er liv i dette ryktet, sier direktør Stein André Haugerud i Proffice.

Også lavere kapasitet

Nordnorske ledere er dessuten de lederne i landet som i størst grad mener at unge har dårlig arbeidskapasitet. Arbeidskapasitet ble definert som vilje til å jobbe overtid, stå på ekstra og jobbe effektivt.

Hele 33 prosent svarer at unge ansatte har dårligere arbeidskapasitet enn øvrige ansatte. Til sammenligning mener 22 prosent av lederne i Oslo det samme.

Bør jekke seg ned

Videre mener en av tre ledere i Nord-Norge at unge ansatte er for selvsikre og har for høye tanker om seg selv. Dette er likevel færre enn i resten av landet.

- Unge arbeidstakere i dag er ambisiøse og har ofte høyere lojalitet til egen kompetanseutvikling enn til bedriften. Ledere må lære den nye generasjonen å kjenne. Tilrettelegging for selvstendig arbeid og utviklingsmuligheter blir viktig. Samtidig kan det godt være at en del nyutdannede bør jekke seg ned noen hakk og lytte til sine eldre kolleger før de erobrer verden, avslutter Stein André Haugerud.