Skulpturen er laget av kunstneren Alvin Jensvold, med tilhørende tekst utarbeidet av Steinar Forsaa. Ifølge primus motor for prosjektet, Charles Lindvall, er det en blodig historie som er bakgrunnen.

– Rundt år 1750 befant bondedatteren Anna Rogløy seg alene hjemme på Rogla. Hun hadde et godt øye til en spesiell person, men skulle ikke få ham. Villstyringen Ivar Knutson fra Tennevika ville ha Anna, og røvet henne med seg etter at han hadde tatt livet av hennes forlovede.

Stakk av

Ivar var altså ikke mors beste barn. Han skal ha tatt livet av totalt 11 personer, opplyser Lindvall.

– En av dem var forloveden til Anna. En annen var den ene av to samegutter, som oppdaget at det var folk i Hallevika på Rolla. Ivar tok livet av ham også. Den andre kom seg unna og fikk varslet folk.

Da øvrigheta kom til Hallevika fant de ingen. Da hadde Anna og Ivar stukket av til Åmen.

– Der må de ha bodd ei stund, for det ble rapportert om sauer som forsvant fra beite eller fjøsgammer, og om folk som forsvant sporløst på blank sjø, sier Lindvall.

Ville rømme

Anna skal ha forsøkt å komme seg unna, men fant aldri årene Ivar brukte når han rodde. Ivar mistenkte at hun ville prøve å komme seg bort, og fikk med seg en mann som skulle passe på henne når han selv var ute på det Lindvall betegner som «røvertokter». Etter en konflikt mellom Anna og vokteren om hennes mulighet til å rømme, oppsto det et basketak som endte med at Anna stakk ham med kniv slik at han forblødde.

En ny vokter varslet myndighetene etter at Anna hadde klart å overtale ham til å stikke av. Dermed kom øvrigheta til Åmen og arresterte Anna og Ivar.

I rettssaken i 1750 tilsto hun sin del i dramatikken. Resultatet ble at begge ble dømt til halshugging. Det skjedde på Gressholman, og det sies at da Ivars hode trillet ned fra blokken, bet tennene seg fast i gresset.

Med kniv i hendene

Charles Lindvall forteller at han har jobbet i to, tre år med å framstaffe informasjoner og få laget et minnesmerke.

– Jeg hørte historia da jeg var unge. Alle hørte det samme, og i ettertid har det vært skrevet mye om dette. Men det finnes så mye ulik informasjon at det blir forvirrende, så Steinar Forsaa og jeg har holdt oss til boka «Anna Rogløy» som Peder Eberg Pedersen skrev i 1852.

Skulpturen som avdukes av fylkesrådsleder Willy Ørnebakk fredag, er en framstilling av Anna og Ivar, begge med en kniv i nevene. Mellom dem er det ei glassplate med tekst som Steinar Forsaa har utarbeidet.