Utearealet er blant annet lagt opp slik at det strekker seg over den planlagte gymsalen. Totalt vil utearealet bli 8,7 mål. Illustrasjon: Norconsult

Onsdag kveld fikk foreldre for første gang se tegninger av den nye Harstad skole som har en kostnadsramme på 320 millioner kroner. Rådmannen har funnet finansiering, og kommunestyret skal sette godkjentstempel for prosjektet om en uke. Anbudspapirene vil bli sendt ut i vinter.

Ett år frem i tid er gymsalen og ungdomsskolebygget jevnet ut med jorden, og den nye skolen på 7400 kvadratmeter i bruttoareal vil stå klar i 2018.

– Tatt ansvar

Rolf Arne Iversen, foreldrerepresentant i FAU og leder for arbeidsgruppa for ny byskole, forteller at mye har skjedd på to år.

– For to år siden var situasjonen en helt annen. Kommunen holdt et møte i samme gymsal om hvordan videre skoledrift skulle fungere etter brannen. Da sto vi på bar bakke, sier Iversen.

For tre år siden startet FAU å snakke om arealmangel, toalettfasiliteter og for små klasserom.

– Det som har vært suksesskriteriet er at FAU har stilt krav og ansvarliggjort kommunen og politikere. Når det er sagt har vi hatt et godt samarbeid med politikere som har tatt ansvar og forstått våre behov, sier Iversen, og fortsetter:

– Prosessen har gått fort. En ny skole er tegnet, og om to år er den ferdig.

Utfordring

Skolen skal være for syv årstrinn, og vil huse 450 elever og mellom 60 ansatte. Jon Arne Traasdahl fra Norconsult er blant dem som har jobbet med prosjektet i et halv år.

– Det  vil bli lagt inn en større, dobbel gymsal der det også er muligheter for hall med tribuneanlegg.

Det vil også være forsterket skole for elever med spesielle behov i den delen som idag er barneskolen.

– Den største utfordringen med tomta har vært å få til nok uteareal. Blant annet er noe av dette arealet på taket av gymsalen.

– Det er en spesiell ting å gjøre i et byggeprosjekt, men det lå tilrette for det i dette prosjektet. Vi følte det var nødvendig å sørge for mest mulig uteareal for elevene.

Grunnflata på skolen økes med 1,5 mål.

– Gjennom å disponere bygget slik at man kan legge et uteareal delvis på takflata og under bygningskropp har vi klart å ivareta tilnærmet samme areal på skolegården som i dag, sier Traasdahl, og legger til at utearealet er 8,7 mål.

Det har også vært viktig å bruke bygningskroppen som en skjerm mot den tungt trafikkerte Skolegata.

– Det skal legges inn materialer her som er med på å dempe støyen fra veien, sier Traasdahl.

Positiv

Iversen forteller at det er med stor glede og entusiasme å kunne være med å vise bildene.

– Elevene trives på byskolen selv om fasilitetene ikke har vært så bra. Det har vært en positivitet i dette prosjektet fra første stund.

FAU-representanten forteller at han har registrert bekymring for at bygging av en større skole vil drenere elever bort fra nordsiden av byen.

– Dette er ikke en skole som kommer til å ta elever fra andre skolekretser, sier Iversen.

Elevene skal oppholde seg i den gamle skolen mens den nye skolen bygges over en toårsperiode. I tillegg skal et brakkerigg bli satt opp som vil bli benyttet av skolen. Det skal være på plass til skolestart i 2016. Deretter vil rivningen pågå frem mot juletider. Selve byggingen vil ta 16 måneder å gjennomføre.

– Det vil bli utfordrende år. Vi må forberede oss på at det kommer til å bli verre før det blir bedre. Men du verden hvor fint det blir til slutt, avslutter Iversen.

UTNYTTER PLASSEN: Bygget strekker seg over deler av skolens uteareal. Illustrasjon: Norconsult
UTEOMRÅDE: Norconsult har klart å ivareta tilnærmet samme uteareal som det er i dag ved skolen. Illustrasjon: Norconsult
FAU-REPRESENTANT: Rolf Arne Iversen var møteleder under presentasjonen av den nye Harstad skole onsdag kveld. Han har ledet arbeidsgruppa for ny byskole. Foto: Åse Hjelvik
PRESENTERTE: Jon Arne Traasdahl viste bildene og la fram en presentasjon til foreldre av hvordan den nye skolen vil se ut. Foto: Åse Hjelvik