Bjørkelund er en av de fremste politikerne i Arbeiderpartiet i Harstad, men i denne saken går han ut som privatperson.

– Min egen far klarte å rømme fra tyskerne under krigen. Han flyktet til Sverige, og der ble han godt mottatt. Min far fikk bli i Sverige til krigen var over. Hadde Sverige stengt grensene, som Norge gjør i dag, så hadde han ikke overlevd krigen og jeg ville ikke vært født, sier Bjørkelund.

Krig og nød

Han er opprørt over måten den borgerlige regjeringen, med støtte fra sitt eget Arbeiderparti, behandler flyktninger som har rømt fra krig og nød.

– Jeg verken vil eller kan oppfordre andre til å gå tiø sivil ulydighet, men folk må gjerne ta kontakt hvis de vil delta, sier Bjørkelund.

Han mener Norge gjør urett mot de over 5000 flyktningene som kom over grensen fra Russland til Storskog i Finnmark før nyttår.

– Det som skjer er ikke rettsstaten Norge verdig. Flyktningene har krav på å få prøvd sin søknad om opphold, det får de ikke. De hentes midt på natta og de transporteres ut av Norge nesten med fysisk makt. På bussen får de et brev med avslag på søknaden om opphold, og de er uten mulighet til å anke på vedtaket. Jeg er helt enig med Ap-ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger: Norge opptrer uverdig. Vi må stoppe opp, og både ta imot, behandle og sende de ut som skal ut på en ordentlig måte.

Hvis ikke regjeringen snur, oppfordrer Bjørkelund lokalsamfunnene til å reagere.

– Vi må passe på flyktningene. Vi må om så sitte døgnvakt på trappa på Sama for å hindre politiet i å hente dem,sier Bjørkelund. Hvis nok mange melder seg kan det bli organisert døgnvakt.

Tar fengsel

Han risikerer å bli kastet på glattcelle for sivil ulydighet, men går gjerne i fengsel for en sak han brenner for.

– Historien vil dømme oss for hvordan vi behandlet flyktninger fra krigsherjede land i 2015 og 2016. Det minner mye om det som skjedde under krigen da politiet gikk fra dør til dør på jakt etter jøder. Folk må slippe å gjemme seg, slik Anne Frank måtte gjøre, sier Kjetil Bjørkelund.

Mottak: Det tidligere sykehjemmet er nå blitt asylmottak. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy