I dag meldte VG at regjeringen vil foreslå nedleggelse av Kystjegerkommandoen (KJK) i Harstad i sin langtidsplan for Forsvaret som presenteres for offentligheten fredag. Ryktene om dette har sirkulert lenge, og HT.no meldte tidligere denne uken at ordfører Marianne Bremnes i Harstad på lang vei har gitt opp å beholde KJK i Harstad og vil støtte en flytting av kommandoen til Ramsund sammen med Marinejegerne.

Ifølge nye rykter blir ikke bare Kystjegerkommandoen foreslått nedlagt fredag. Også Alliert treningssenter på Åsegarden ryker. Det eneste som blir igjen er Divisjonsmusikken.

Les reaksjonene fra Divisjonsmusikken: Jubel hvis dette stemmer

Stemmer dette er siste rest av forsvarsevnen i Harstad utradert.

Regjeringen holder kortene tett til brystet før fremleggingen av planen fredag klokken 12. Derfor mangler det heller ikke på rykter, sier stortingspolitiker Kent Gudmundsen (H) fra Harstad.

– Det fascinerende i saken er at ingen kan bekrefte noe som helst. Vi politikere får ikke vite noe endelig før fredag, sier Gudmundsen.

Han sier at det viktigste er å debattere forsvarsevne i landsdelen og Norge.

– For et lokalsamfunn er det viktig å beholde sitt, men til syvende og sist må man se på helheten. Samtidig regner jeg med at forslagene som kommer er fagmilitært godt begrunnet, og at man forklarer fornuften i det man foretar seg. Stadige forandringer som tar tid og frustrere de ansatte er ikke ønskelig, sier Gudmundsen.

Ny forsvarsplan legges fram fredag: - Mye tyder på at Kystjegerkommandoen forsvinner fra Harstad Her er ordfører Marianne Bremnes' plan B.

– Tragisk å se

Om også Alliert treningssenter legges ned i tråd med forsvarssjefens forslag, vil man miste de eneste spesialsoldatene i landsdelen, sier Frp-politiker og tillitsvalgt for Norsk offisersforbund i Ramsund, Sven-Kristian Løtveit.

– Kystjegerkommandoen er den eneste operative enheten man har i Nord-Norge. Den bør ligge på Trondenes, og i alle fall i landsdelen. Det er de som vil være svært viktige for Norge og de allierte ved en fremtidig konflikt, sier Løtveit.

Han følger nå den fjerde langtidsplanen for Forsvaret på nært hold. Løtveit har jobbet for Forsvaret i Harstad på flere steder før han for tre år siden begynte å jobbe i Ramsund.

– Det er tragisk å se alt som er lagt ned, sier han.

Siden 1999 har Harstad mistet Distriktskommando Nord-Norge (DKN), Befalsskolen i Nord-Norge (BSIN) og 3. Brigade Nord på Åsegarden. Det som står igjen er Lønningskontoret, Forsvarsbygg og Divisjonsmusikken.

D-dag for Forsvaret i Harstad Fredag kan nærmere 200 forsvarsarbeidsplasser forsvinne.

Nord-Norge viktigst

Stortingsrepresentant i Frp for Troms, Øyvind Korsberg, sier at han har hørt flere rykter før fremleggingen fredag.

– Noen har vært motstridende, sier han.

Korsberg understreker at både Høyre og Frp på sine landsmøter i år gjorde vedtak som betyr en styrking av Forsvaret med spesielt fokus på Nord-Norge.

– Russland styrker sitt forsvar og sin aktivitet. Samtidig ser vi at petroleumsnæringen marsjerer mot nord og fiskeriressursene i området betyr mye. Nordområdet har aldri vært viktigere. Dette må også gjenspeiles i budsjettene, sier Korsberg.

Statssekretær Per Willy Amundsen var hovedarkitekten bak landsmøtevedtaket i Frp der man går inn for å øke forsvarsbudsjettet slik at det utgjør inntil 2 prosent av brutto nasjonalprodukt innen 2024. Vedtaket innebærer også at Norge skal øke sin suverenitetshevdelse i Nord-Norge.

– Vedtaket var veldig tydelig. Vi skal levere og det skal skje innenfor realistiske tidsfrister, sier Amundsen som understreker at han uttaler seg som nestleder i Troms Frp.

– Jeg er helt sikker på at man fredag vil se resultater av den politiske jobben som er gjort av Troms Frp for å styrke forsvaret sett med nordnorske og nasjonens øyne. Det ligger noen tydelige forventninger når man fatter et slikt vedtak i landsmøtet. Regjeringen legger fram innstillingen fredag, men det er Stortinget som skal fatte den endelige avgjørelsen. Da vil landsmøtets vedtak være bindende for Frps stortingsgruppe.

Amundsen vil ikke kommentere ryktene rundt regjeringens langtidsplan for Forsvaret før den legges fram.

Harstads andre statssekretær i regjeringen, Hanne CS Iversen vil heller ikke kommentere hva som står i regjeringens forslag.