Søndag morgen 06.40 landet Harstad-legen på Gardermoen med 22 år gamle Eirik Bruem på båre. Steinkjer-gutten ble alvorlig skadet i ei trafikkulykke i Thailand for tre uker siden, og har siden ligget i koma på Bangkok Hospital med alvorlige hodeskader.

- Turen gikk veldig bra. Det ble en lang men grei tur med mye overvåking. Men pasienten var stabil hele veien, forteller Terje Erlid.

Selve flyreisen tok 12 timer, men til sammen var de på reise i 24 timer.

Skuffet over SAS

Erlid og hans legekollega hadde et opplegg med SAS for å få den skadde gutten fraktet fra Thailand, og hjem til sykehuset i Levanger. Men da de allerede var på plass i Thailand før helga, så ombestemte plutselig SAS seg. De mente at de ikke kunne frakte det de kalte "bevisstløse personer" likevel.

- Gutten har bare nedsatt bevissthet. Vi fikk ei faglig vurdering fra en annen lege som har vært med å bygge opp luftambulansen. Også han mente det var ingen risiko i å ta gutten med over til Norge, forteller Erlid.

Han er svært skuffet over SAS som han mener konstruerte problemer. Men hjemtransporten ordnet seg likevel da han tok kontakt med flyselskapet Thai International. De brukte ei time på å gi Erlid og hans kollega et positivt svar, og Erlid fikk et veldig godt inntrykk av dette flyselskapet.

Ville bare hjelpe

Erlid har erfaring med hjemtransport av syke fra utlandet, og sier han gjorde dette fordi han liker og hjelpe.

- For familien var det tragisk å ha en gutt hardt skadd der nede. I tillegg hadde reiseforsikringen hans gått ut, så det ble dessverre et stort økonomisk tap for familien også, forklarer han.

Erlid mener moralen i dette for alle, er at man må huske på å ha reiseforsikringen i orden når man er på reise.

- Familien har hatt ei enorm belastning, men er lettet over at han nå er hjemme, sier Erlid.

Søndag morgen ble gutten fraktet videre fra Gardermoen hjem til sykehuset i Nord-Trøndelag med luftambulanse.

- Ikke forsvarlig

SAS sier til VG nett at selskapet vurderte helhetsbildet da legene tok stilling til om Eirik Bruem kunne fraktes med båre med SAS, og konkluderte med at det ikke var forsvarlig.

- Dette handler ikke om at vi ikke har empati for pasienter. Det er hensynet til pasienten vi vurderer. Men hvis det er tvil så blir det nei. Vi kan ikke vike på de strenge prinsippene, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS til VG.no.