Har du fått denne mailen av det som tilsynelatende ser ut som et knalltilbud fra Coop? Det siste du bør gjøre er å registrere dine personopplysninger. Da kan opplysningene bli solgt videre til andre selskaper, og du kan motta varer i posten som du senere blir pålagt å betale. Kampanjen er nemlig renspikket svindel.

Soner Sevin, sikkerhetssjef i Coop, forteller at Coop er det eneste selskapet i Norge som setter inn store ressurser for å få bukt med problemet. Etter lang tids arbeid kan Sevin fortelle at Coop nå vet hvem som står bak svindelforsøkene.

- Det er et tysk selskap som sender ut e-poster til våre medlemmer og kunder - ikke bare i Coop, men i andre selskaper også. Der lokker de med falske kampanjer og konkurranser, sier Sevin.

- Forbrukere blir rundlurt

Det tyske selskapet, som viser til seriøse sponsorer, har sendt ut flere hundretusen e-poster til norske forbrukere. Sevin har tidligere gått ut i media og fortalt om selskaper som bruker Coop sitt navn for å svindle folk.

- Etter at vi gikk ut med dette ble det stille i en periode, men nylig begynte det tyske selskapet å sende ut flere mailer, sier sikkerhetssjefen, og fortsetter:

- I e-postene lover de gavekort til 10.000 kroner, og i noen tilfeller har jeg sett tilbud om iPhone til 1 krone.

Sevin sier at mange forbrukere blir rundlurt og lokket tilå registrere sine personopplysninger.

- Da er det gjort. Alle opplysningene om deg blir samlet inn, og solgt videre til legitime norske selskap. Folk kan også bli lurt ved at de plutselig får kostnader på sin mobiltelefonregning. Produkter som ikke er bestilt kan bli sendt hjem til forbrukere, og deretter krever selskapet betaling. Mange forbrukere tenker ikke over konsekvensene før det er for sent.

- Stort nettverk

Coop har 1,5 millioner medlemmer. Sevin forteller at han ikke vet hvor mange som har mottatt slike e-poster, men vil fraråde alle til å klikke på linker eller utlevere personopplysninger.

- Hvis Coop arrangerer en kampanje kan våre medlemmer få informasjon på vår nettside. Vi sender ikke ut slike mailer. Vi publiserer også informasjon på våre nettsider om svindelkampanjer som florerer.

Det tyske selskapet har samarbeidspartnere i Norge, forteller Sevin.

- Det er snakk om et stort nettverk som driver med svindel. Menneskene som står bak tjener vanvittige summer på dette. De eier ikke skam, og gjør alt for å tjene penger.

- Vi tar saken på største alvor. Vi inviterer også våre konkurrenter til å samarbeide på dette området, og vi ønsker å dele informasjonen som vi sitter på. Dette gjør vi for å beskytte forbrukerne.