Det siste døgnet har politiet gjennomført maratonkontroller i hele landet. Aksjonen kalles ”Speed Marathon” og er et europeisk samarbeid med over 20 deltakerland.

I forkant av aksjonen har politiet varslet kontroller og pressedekningen har vært stor. Til tross for dette, ble mange bilister i regionen målt godt over fartsgrensen av politiets laser.

- Utfallet av kontrollen i Narvik var ingen hyggelig affære, sier en oppgitt Operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Kåre Munkvold.

- Det er nedslående å registrere at det er så mange fartsovertredelser, spesielt da aksjonen har vært reklamert på forhånd. Det er tatt beslag i flere førerkort, og i alt ble det skrevet 29 forenklede forelegg ved Nygård og i Narvik. Det blir ikke siste gang vi står i disse områdene, konstaterer han.

Mange kjørte over fartsgrensen

På E6 gjennom Nygård hadde UP kontroll i 60-sonen. Her fikk elleve billister forenklede forelegg og to sjåfører mistet lappen. Høyeste hastighet var målt til 93 kilometer i timen.

I 30-sonen ved Skistua barneskole i Narvik ble det skrevet hele 18 forenklede forelegg torsdag ettermiddag.

Politiet sier det vil være flere kontroller ut over kvelden/natten, også i Vesterålen.

Bakgrunn for aksjonen

- Kontrollaktiviteten har som formål å forebygge og avdekke fartsovertredelser for å redusere antallet drepte og hardt skadde på norske veier, sier UP-sjef Runar Karlsen.

- I løpet av kontrolldøgnet vil vi gjennomføre 65 fartskontroller på forskjellige steder i alle UP-distriktene, og ca. 180 mannskaper vil være involvert, alt i tillegg til den ordinære kontrollvirksomheten, sier han.

UP ønsker å sette søkelyset på fart over fartsgrensen og for høy fart etter forholdene, da dette er en av hovedårsakene til dødsulykker i trafikken.

Promille og blysko

Rundt klokken 21.30 torsdag kveld ble en billist stanset på RV 85 i Kjerringnesdalen, Sortland.

Personen er siktet for promillekjøring og politiet oppretter sak.

Ved øvre Takelvda i Målselv ble en mannlig sjåfør i midten av 50 årene fratatt førerkortet sitt. UP målte farten til 116 km/t i skiltet 80-sone. Fører samtykket til beslag.

NEDSLÅENDE: Operasjonsleder Kåre Munkvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt var ikke fornøyd med utfallet av kontrollene i Narvik. Foto: Reidun Skoge