Det ble klart da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fredag la frem regjeringens langtidsplanen for forsvaret, der både Alliert treningssenter (ATS) på Åsegarden og Kystjegerkommandoen (KJK) på Trondenes foreslås nedlagt.

Når det gjelder ATS foreslås en endring i basestrukturen ved å legge ned Åsegarden innen utgangen av 2019.

– Det er et paradoks at man ønsker å satse på ytterlige militær alliert tilstedeværelse, og legge til rette for utdanning, trening og øving - og samtidig ta bort en enhet som har vært en suksessfaktor så langt. Åsegarden har kapasitet til ytterligere å bli bedre utnyttet til en relativt lavere kostnad enn det som er beskrevet i dokumentet, sier Trond Thomassen, sjef for ATS.

– Utfordring

Marineinfanteri, som per dags dato foregår i Åsegarden, tenkes overført til de garnisonene som finnes på Troms innland.

– I praksis betyr det at utdanningen på Troms innland vil være naturlig for Hæren å overta, for det skjer i deres garnison. Det vil føre til en meroppgave for Hæren på sikt, sier Thomassen, og legger til:

– Konseptet Alliert treningssenter er knyttet opp til dedikert infrastruktur. Når den blir borte her, så må aktiviteten som vi fasiliterer løses av noen andre.

Tillitsvalgt Dag Marcussen mener at det sier seg selv at marineinfanteri må ligge i kystnære strøk.

– De allierte vil naturlig nok stille spørsmål ved hvordan de kan trene i kystsonen ut ifra der de blir tilbudt å være. Vi vet at det blir en helt annen utfordring fra Hærens lokasjoner enn fra lokasjonen plassert på ei øy.

Rundt Hinnøya bruker de allierte et areal på seks kommuner som sitt øvingsområde i løpet av vinteren.

– Man kan tro at de ønsker å bruke tilsvarende område for å få disse trenings- og utdanningsmetodene sine til å gå opp. Ved å være i Hærens lokasjoner må de konkurrere med våre nasjonale avdelinger. Det er en utfordring som vi ikke ser har vært behandlet. De allierte vil spørre hvor de kan løse den praktiske delen av selve utdanningen, og ikke hvor de får sove og spise, sier Marcussen.

– Svært egnet

Thomassen mener ikke at Bjerkvik er et godt alternativ.

– Per i dag er det ingen infrastruktur i Bjerkvik tilpasset det behovet som marineinfanteri har. Da må alt bygges opp, og det vil antageligvis bli en relativt høy kostnad. I tillegg er nok arealene for utdanning og trening adskillig mindre egnet enn det de har i dag.

Utfordring er å få frem hva som egentlig foregår, slik at også de utdanningsmessige utfordringene som er beskrevet vil bli belyst slik at man får et riktig faktagrunnlag før den endelige beslutningen tas til høsten i Stortinget, ifølge Thomassen.

– Vi må forholde oss til måten forsvarsdepartementet og regjeringen ønsker å legge til rette for denne treningen. Vi er av den oppfatningen at ikke alle faktorer er like godt vurdert i forhold til hva som er grunnlaget for å ta bort en base som har vist seg å være svært egnet med de omliggende arealer for utdanning av marineinfanteri, sier sjefen for ATS, før Marcussen fortsetter:

– Det er et paradoks for oss at de allierte skal presse inn til innlandet å trene med Hæren, som også skal ha samarbeid med andre hærer, og trene der på å bli vant til å være ved den norske kysten. De som skal operere ved kysten, må nå tvinges inn på indre strøk.