I 2005 ble Berg diagnosert med MS - Multippel Sklerose. I sommer skrev Harstad Tidende om 36-åringens kamp tilbake til et sykdomsfritt liv. Hennes største ønske er en operasjon i Moskva.

Samtidig startet Anne Kristine Ekman en innsamlingsaksjon for venninnen. Da luftet hun også ideen om en konsert i Harstad der pengene skulle gå til behandlingen. Knappe en måned senere står Ekman med programmet ferdig spikret på en plakat.

Førstkommende tirsdag fylles Nordic Hall av flere nordnorske band som ønsker å støtte saken.

Bandliste

Trinity, Magnus Wærness, Dominique Guyot, Santus, Misty og Care Gospel er bandene som spiller i Nordic Hall.

– Tusen takk til alle som har stilt opp. Det finnes uante krefter her i Harstad. Bedrifter og privatpersoner. Det er helt utrolig hvordan alle har stilt opp, sier Anne Kristine Ekman.

Kronerullingen, som Anne Kristine Ekman og Emil Høyforsett først startet på Facebook for en måned siden, har for øyeblikket samlet inn over 20.000 kroner. Inntektene fra tirsdagens konsert går uavkortet til Bergs operasjon i Moskva.

– Bandene fortjener at folk møter opp. De stiller opp for en god sak, sier Ekman.

Foredrag

Berg forteller at det kognitive formen blir gradvis verre. Torsdag sender hun inn søknad om operasjon i Moskva. Hun er svært takknemlig for søtten fra venninnen.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Givergleden over hele linja er fantastisk, og at Anne Kristine har fått til så mye på kort tid er jeg evig takknemlig for.

Det blir også et form for foredrag og en auksjon i Nordic Hall i forkant av konserten.

– Om det blir foredrag av en som har MS, en som er behandlet for sykdommen eller en utenforstående gjenstår å se.

Bakgrunnen for konserten handler også om å øke kunnskapen om MS, ifølge Ekman.

– 13 er behandlet på Haukeland til nå, men det er for få i forhold til hvor mange som er MS-syke. Ifølge norsk helsevesen er det ikke gjort nok forskning på dette feltet - derfor tør de ikke å behandle flere, sier hun, og legger til:

– Derfor mener jeg det er viktig at det kommer frem mer om MS generelt. Hanne ser frisk ut, men vi kan ikke vite hvordan hun har det, sier Ekman.

Fakta: Attakkvis MS

  • Dette er den vanligste formen, og ca. 80-90 prosent av alle med MS begynner sykdommen på denne måten.

  • Attakkvis MS kjennetegnes av tydelige sykdomsperioder, såkalte attakker. Man kan enten oppleve attakker med helt nye former for symptomer, eller attakker som forverrer de symptomene man allerede har hatt tidligere.

  • De symptomene som oppstår, utvikler seg vanligvis i løpet av noen timer eller dager, og kan i noen tilfeller vare i opptil et par måneder.

  • Ved attakkvis MS går symptomene helt eller nesten helt tilbake mellom attakkene. Varigheten mellom attakkene kan variere mellom en måned til mange år, og man kan ikke forutsi hvor ofte attakkene kommer.

  • Denne formen for MS utvikler seg etter hvert oftest til såkalt sekundær progressiv MS. I denne fasen reduseres antall attakker, men funksjonsnedsettelsen forsterkes. Kilde: ms-guiden.no