I januar i år dømte Nord-Troms tingrett Troms fylkeskommune til å betale Boreal Transport Nord AS 7 millioner etter rotet med de nye hurtigbåtene. Men fylkeskommunen tok saken til lagmannsretten. Det gjorde de lurt i, for nå er det Boreal som må punge ut. For i dommen blir fylkeskommunen tilkjent erstatning på 10 millioner for kostnader de har hatt med å tilpasse nye kaianlegg. Boreal må selv stå for kostnadene ved å leie inn Fjordkongen og Fjorddronningen i perioder da de nye hurtigbåtene ikke gikk, og selskapet må også betale vel 700.000 i saksomkostninger.

Hurtigbåtskandalen

Saken ble i media omtalt som hurtigbåtskandalen. De nye hurtigbåtene passet ikke til kaiene, noe som gjorde at fylkeskommunen måtte bygge flytekai i Harstad til den nette sum av 10 millioner. Det ble også skader på båtene og på kaiene fordi det ene ikke passet til det andre. Selve hovedkravet i saken var at Boreal ønsket erstatning for leieutgifter de hadde da de måtte bruke Fjordkongen og Fjorddronningen på strekningen Harstad-Finnsnes-Tromsø til leiekostnader på til sammen 6,9 millioner kroner.

- Fylkeskommunen frifinnes for Boreals krav om erstatning for leieutgifter. Fylkeskommunen har også vunnet frem med sitt krav om erstatning for kostnader ved tilpassning av eksisterende kaier, om enn med lavere beløp enn angitt. Boreal har ikke fått medhold i krav om erstatning for skader på fartøyet, skriver en enstemmig lagmannsrett i sin dom og avslutter med at fylkeskommunen har krav på full erstatning for sine saksomkostninger fra motparten.

Utrolig viktig

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo, er strålende fornøyd med utfallet av anken.

- Først og fremst er dette en utrolig viktig prinsipiell dom som slår fast at det er leverandøren av båtene som har ansvaret for at båten passer til kaiene. Dernest er det selvsagt hyggelig å få dekt alt av saksomkostninger, pluss tilkjent 10 millioner for kostnadene vi har hatt med å tilpasse kaianleggene til båtene.

- Frykter du en anke?

- Nei, det får vi ta om den kommer, sier fylkesråd Ivar B. Prestbakmo.

Kommunikasjonsavdelilnga i Boreal henviser til deres advokat når vi ber om en kommentar. Så langt har vi ikke lykkes i å komme i kontakt med advokaten.