Ovnene har vært holdt mer eller mindre varme i snart 70 år ved Marcussens Metallstøperi. Og varmere skal de bli, for den tradisjonsrike harstadbedriften satser på betydelig omsetningsøkning de neste årene – både for å sikre arbeidsplasser og finne nye industrielle eiere. Leveranser til oljeindustrien og infrastruktur er nøkkelen til veksten.

– Målet er å gjøre brura så attraktiv som mulig for eventuelle beilere, sier Hilde Svenning. Hun er innleid daglig leder for det lille selskapet som i dag i all hovedsak eies av Kunnskapsparken Nord gjennom Hålogaland kapital.

Norsk industri

Da passer det fint å være eksempel i Norsk Industri’s konjunkturrapport for 2016, som tar temperaturen på norsk industri, og ser på framtidsutsiktene.

–Jeg er stolt over at vi er forespurt, og at Norsk Industri ser på oss som så interessant at vi er brukt som eksempel, sier Svenning. Norsk Industri er NHOs (Næringslivets Hovedorganisasjon) største landsforening med 25 prosent av de samlede årsverk i NHOs medlemsbedrifter.

Utfordringer

Marcussens Metallstøperi har en lang historie med oppturer og nedturer bak seg. I 2012 var situasjonen så prekær at bare en akkord med kreditorer og ny tilførsel av kapital fra eierne berget bedriften fra konkurs.

Nybygget på Stangnesbasen ble også et vanskelig og utfordrende løp for den lille bedriften med knapt seks millioner kroner i omsetning. Derfor ble bygget solgt, og Marcussens er i dag leietakere i bygget.

Anoder

80 prosent av omsetningen kommer salg av anoder (sink/aluminimumsklosser festet utenpå skipsbunnen for å redusere korrosjon av skroget) til maritim sektor, der kundene kan være skipsverft som har båter oppe til klassifisering eller vedlikehold. I dag er Hamek bedriftens største kunde, og har bidratt mye til at januar-resultatet er det beste Svenning har hatt i bedriften.

Prekvalifisert

- Men vi må ha flere ben å stå på. Innen utgangen av november skal selskapet vært prekvalifisert i henhold til NORSOK S006 på veien mot å bli en leverandør til den krevende petroleumsindustrien.

- Vi må ha kvalitetssystemer på plass, som ISO 9001. Målet er å ha den sertifiseringen på plass innen neste år, og så kunne bli en foretrukket leverandør på linje med våre konkurrenter. I 2020 er målet å ha 30 prosent av omsetningen fra olje- og gassindustrien, sier Svenning.

Fraværende

Hun har også konstatert at selskapet ikke er blant leverandørene til noen av de store samferdselsprosjektene i regionen. Det bygges broer, veier og kaier i hele landsdelen, men ingen leveranser kommer fra lokalene på Stangnesbasen.

- Det er ergerlig at vi er så fraværende. Vi har ikke vært gode nok, og nå jobber vi knallhardt for å komme inn på det markedet.

Tenker nytt

Svenning har nå knyttet til seg en person som jobber med å markedsføre bedriften via sitt nettverk.

–Dette gjør han på siden av sin faste jobb, og gjør at vi når ut til andre bedrifter og industrier vi ellers ikke er i kontakt med, sier Svenning, som ikke legger sjul på at hun har ikke råd til en fast selger; men med dette har funnet en ny måte å jobbe på, som har gitt raske resultater.

Nå tar potensielt nye kunder kontakt, og Svenning kan levere bedre resultater enn hun hadde håpet på.

Kjente produkter

Klarer selskapet å posisjonere seg rett, samt effektivisere produksjonen, mener Svenning at omsetningen raskt kan økes fra 6 til ti millioner kroner uten vesentlig økning i bemanningen.

– Markedene kjenner våre produkter. Vi må levere kvalitet til riktig pris, så er det mulig. Dette er ikke noe luftslott, men vi må bygge sten på sten. I 2017 fyller selskapet 70 år, og da skal vi feire en solid jubilant, sier Svenning, og skryter av de ansatte, som er omstillingsklar og står på for å klare målene.

– De ansatte er fundamenetet i bedriften, og har stått last og brast i turbulente tider. Til neste år er målet også å få inn lærlinger, for å sikre rekruttering i årene fremover.

Jakter nye eiere

Svenning har vært i bedriften i flere år gjennom aktivt styrearbeid, og siste år som daglig leder. Nå er hun klar for å finne nye eiere, og har vært i kontakt med blant andre danske interessenter, men foretrekker at eierskapet fortsatt blir egionalt.

– Vi ønsker ikke å selge til en konkurrent som bare kjøper selskapet for å legge det ned, så vi jakter på solide langsiktige eiere. Bedriften har konkrete planer for fremtiden, og stabil økonomi. Opprydningen vi har gjort, vises på bunnlinjen i regnskapet. Nå mener vi at selskapet fortjener et industrielt eierskap for et langt og godt liv også etter fylte 70.