Like før klokken 02.00 våknet Marit Eriksen (73) av pipingen fra røykvarsleren. Da hun oppdaget at 2. etasje i eneboligen i Kleiva var dekket med røyk, reagerte hun raskt og vekket mannen Gunnar (74) og sønnen Kenneth (44). Da de hadde kommet seg ut, var huset overtent.

– Det gikk så fort. Vi har enda ikke helt forstått hva som er skjedd. Vi opplever brannen som en tragedie, sier Marit Eriksen.

– Forferdelig

De tre beboerne kom seg ut uskadd, men igjen ble mest sannsynlig familiens katt.

– Katten var inne på rommet. Vi får se om hun kom seg ut selv og plutselig dukker opp, men jeg regner med at katten gikk med i brannen. Det er veldig trist, fordi vi var glad i katten, sier Eriksen.

Eriksen forteller at hun ikke vet hvordan brannen startet, og er usikker på om de mistet alt.

– Det er forferdelig, men en glede at vi alle kom oss ut, sier hun.

73-åringen forteller at familien har opplevd stor støtte fra venner og bekjente.

– Vi har forsikring, så vi klarer oss i første omgang. Det er uansett godt å få hjelp fra venner.

Evakuert

Huset var overtent da Harstad brann og redning kom til stedet.

– Det var snakk om å raskt begrense brannen, og sørge for at den ikke spredde seg til nabobebyggelse, sier brannsjef Ove Frantzen.

Han var fredag formiddag på plass ved branntomta. Brannvesenet drev da med etterslokking.

– Beboerne var ute på det tidspunktet mannskapene våre kom fram til stedet, sier Frantzen.

Politiet opplyste natt til fredag at 16 personer fra nabobebyggelse var evakuert på grunn av røykutvikling. Mange tilbragte natten på hotell, mens noen fikk flytte tilbake til husene sine i løpet av noen timer.

– Det var på et gitt tidspunkt spredningsfare, men vi fikk slokket ned såpass at det ikke var fare for at brannen skulle utvikle seg, sier Frantzen, og legger til at brannvesenet hadde kontroll etter noen timer.

Tredje brannen

Brannen i Kleiva er den tredje på kort tid i Harstad. I januar ble en enebolig i Skogveien på Sama totalskadd i brann, og tidligere denne måneden ble to personer reddet ut av et brennende hus i Åsveien like ved Harstadhallen.

– Jeg kan ikke se noen sammenheng mellom disse brannene, sier Frantzen.

Brannsjefen forteller at de ikke har noe formening om hvor brannen natt til fredag startet.

– Det brant overalt, så det er vanskelig å peke ut ett rom.

Etterforsker videre

Etterforskningsleder ved Harstad politistasjon, Tommy Johnsen, opplyser at det er fro tidlig å si noe om årsaken til brannen. Åstedsgranskere fra politiet var på stedet fredag formiddag.

– Tirsdag satser vi på å kunne gjøre undersøkelser av branntomta, sier Johnsen.

UKJENT ÅRSAK: Brannsjef Ove Frantzen forteller at de tre beboerne i eneboligen kom seg ut før brannvesenet kom fram til stedet natt til fredag. 16 persone fra nabobebyggelse ble evakuert på grunn av røykutviklingen. Foto: Åse Hjelvik