Natur og Ungdoms landsmøte åpnet torsdag i Fredrikstad. I sin tale til landsmøte varslet NU-leder og harstadværing Silje Lundberg at Natur og Ungdom kommer til å gi alle politikere som står i veien for klimahandling et helvete, og lovet samtidig Erna Solberg, Tine Sundtoft og Jan Tore Sanner at lenkene igjen kan bli tatt fram i 2014.

Takket landsmøte for Lofoten, Vesterålen og Senja

30. september 2013 presenterte de borgerlige samarbeidsavtalen sin, og varslet samtidig at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke kom til å bli åpnet for oljevirksomhet de neste fire årene. Lundberg brukte starten av talen sin på å takke organisasjonen for innsatsen.

-    For femte gang vi viste Erna, Siv og Jens at det er vi som definerer framtida, ikke de. Jens Stoltenberg ble faktisk redd oss. Under landsmøtet til Arbeiderpartiet i vår turte ikke statsministeren vår å gå inn hovedinngangen til sitt eget landsmøte! På grunn av Natur og Ungdom, sa Lundberg og fortsatte:

-   Sammen tvang vi oljeindustrien i kne, vi viste Ola Borten Moe at han var ute å kjørte, vi stoppa kraftsosialistene i Arbeiderpartiet, de rike oljetoppene i Høyre og de oljekåte i FRP. Vi viste dem at de ikke får lov til å søle bort framtida vår med olje.

I 2013 inntok klimafornektere regjeringsposisjoner

Etter valget 9. September har det kommet en rekke klimafornektere inn i Regjeringen. Blant dem er landbruksminister Sylvi Listhaug, statssekretær Per Willy Amundsen og statssekretær Bård Hoksrud. I sin tale til landsmøtet tok NU-lederen et kraftig oppgjør med klimaskeptikerne i Regjering:

-    Disse tre klimafornekterne sitter ved kongens bord. Det er de som skal bestemme retningen for landet vårt. Og de skylder på sola, månen og andre utenomjordiske fenomener for de endringene vi ser i klima. Det er rett og slett helt høl i hodet.

Samtidig pekte Lundberg på spillerommet en mindretallsregjering gir:

-    Endelig kan SV være tydelig på miljø etter åtte år med rødgrønn munnkurv. Med støtte fra oss i Natur og Ungdom har AUF presset moderpartiet sitt og  vi ser at selv Jens og Raymond Johansen har skjønt at de må bry seg om klima og miljø for å vinne velgere. Vi har Venstre og KrF som står i sterk forhandlingsposisjon med regjeringen, og Miljøpartiet de grønne har kommet inn på stortinget. Vi har et helt nytt spillerom i norsk politikk, og vi skal ikke ligge på latsiden, lovet hun

Vi lover å lage helvete

Klimatoppmøtet i Warszawa var et nytt lavmål i de internasjonale klimaforhandlingene, og for første gang i historien forlot verdens ledere et klimatoppmøte med lavere og dårligere utslippsmål enn da de ankom møtet.

-       Klimaproblemet ble ikke skapt på et toppmøte, og vil heller ikke kunne løses på et toppmøte. Det løses her hjemme. I alle de 429 kommunene her i landet, og i lokalsamfunn verden over. Derfor lover vi at vi kommer til å gi politikerne et helvete på hjemmebane. Tiden for tomt politikerpjatt er over, vi godtar det ikke lenger, sa Lundberg.