Fri fra jobb, gaver, god mat og drikke, sosiale sammenkomster og familietid.

Det nærmer seg jul.

Men for mange er ikke julen bare fryd og gammen.

Rundt juletider herjer omgangssyken fritt i mange hjem. Det svært smittsomme viruset er som andre virus mest vanlig ved vinterstid - særlig nærme julaften.

Men hvorfor akkurat rundt jul?

Svekket immunforsvar

Julestress, økt alkoholinntak, klemming og samlinger. Dette er noen av årsakene som svekker en persons immunforsvar - noe som gjør det lettere for viruset å infisere deg.

Barnehagene i Harstad har sendt ut et skriv til foresatte: Omgangssyken har ankommet.

Problemet med dette viruset, er at man ikke blir immun mot det. Derfor er det flere viktige tiltak som bør gjøres for å forebygge smitte. Dette står også i skrivet sendt ut av barnehagene.

48-timersregelen

Det anbefales å holde barna hjemme fra barnehagen eller skolen i minimum 48 timer etter siste "tømming". Grunnen til dette er for å slippe en ond sirkel med smitte blant barn, foresatte eller ansatte.

Hygiene er også et viktig nøkkelord i denne sammenhengen. Det hjelper lite mot omgangssyke å desinfisere hendene en gang i blant. Hyppig og grundig håndvask med såpe og vann kan gjøre underverker. Det anbefales også å droppe ringer og annen håndpynt.

Det siste viktige punktet er bruk av klorin. Dråpesmitte er vanlig når det kommer til omgangssyke og små barn putter gjerne leker, smukk og fingre i munnen. Vask overflater, leker, dørhåndtak og stellebord med klorin for å forebygge smitte.

Andre tiltak

  • Kle deg godt når du skal på julefest.

  • Stress ned. Lite søvn og mye stress gjør kroppen mer mottakelig for viruset.

  • Unngå deling av flasker, glass og lignende. Omgangssyke smitter veldig lett via spytt (dråpesmitte).

  • Host i armkroken - ikke i håndflaten.

  • Unngå håndhilsing.

Når uhellet først er ute

Dersom du har vært så uheldig og fått viruset - tross forsøkene på å unngå det, finnes det viktige viktige behandlingsmetoder.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er den største feilen man kan gjøre å ikke få i seg nok mat og væske. Selv om matlysten ikke er på topp og man er kvalm, må man få i seg nødvendig mengde mat og drikke.

Men ikke drikk mye vann på én gang. Hyppig væskeinntak i små mengder anbefales. Det kan også hjelpe mot kvalmen.