Tirsdag sendte Forsvarsdepartementet ut sitt iverksettingsbrev til forsvarssektoren, som gir ordre om å starte gjennomføringen av den nylig vedtatte langtidsplanen.

Skal forberede nedlegging

Der får forsvarssjefen beskjed om å begynne oppbyggingen av Evenes som ny fremskutt base for kampfly og base for nye maritime patruljefly (MPA). P-3 Orion skal som kjent videreføres på Andøya til nye maritime overvåkningsfly er kjøpt og skal innfases, men ordren i tirsdagens iverksettingsbrev er nå å gå i gang med å forberede Andøya på nedlegging.

– Start oppbygging av 333 svadronen for å muliggjøre konvertering til, og operasjoner med ny MPA. Forbered nedlegging av Andøya flystasjon og flytting av 333-skvadron til Evenes, heter det i iverksettingsbrevet.

– Tungt

Ordren fra Forsvarsdepartementet var tungt å lese for andværingene.

– Det er alltid tungt å lese det negative svart på hvitt. Vi har jo visst at dette ville komme, men skyver det litt unna i hverdagen for å holde ut og takle dagliglivet. Vi kan være litt triste og sinte i dag og akseptere følelsene våre. Men - vi kan ikke, og skal ikke, bli der nede. Vi har mange muligheter igjen, så vi må ikke tvile! var budskapet til Hilde Flobergseter i Facebook-gruppa Bevar Andøya Flystasjon tirsdag.

Hun understreker at dette ikke er en tapt sak.

– Vi må fortsette å mobilisere og gjøre gruppen vår større og derigjennom sterkere. Vi gjer oss ikkje! sier Flobergseter.