Foto: Åse Hjelvik Foto: Åse Hjelvik

Med fare for sine egne liv tok de seg inn i det brennende huset, og hentet ut den ene beboeren. De to beboerne, en kvinne i 70-årene og en mann i 60-årene, samt tre av heltene, en kvinne i 20-årene, en mann i 30-årene og en mann 40-årene ble sendt til sykehus for å ha innhalert røyk. Beboerne ligger til observasjon på sykehuset over natten, mens de tre hjelperne ble utskrevet etter kort tid.

Politibetjent Jahn-Erik Solheim sier Harstad har fått nye helter.

– I kveld sørget publikums innsats for at det ikke gikk liv i den dramatiske brannen. De gjorde virkelig en heltemodig innsats, og må berømmes.

Vitnene har fortalt til politiet at det først kom mye røyk ut av huset, før det plutselig kom noe som lignet en eksplosjon som slo ut av taket.

– Alle nødetater var raskt på stedet. Det sørget for at skadeomfanget ikke ble større en nødvendig, sier han.

Glør i gardinene

En av heltene er kvæfjerdingen Alina Jensen. Hun kom fra jobb og parkerte bilen da hun så røyk komme ut fra nabohuset.

– Jeg trodde først det kom fra pipa, men når jeg så nærmere etter var det også glør i kjøkkengardinene. Jeg skjønte med engang at det var alvor og ringte umiddelbart nødnummeret. Jeg husker ikke hvilket av dem jeg ringte, sier hun.

Hun forteller at det var dramatisk å få beboerne ut tidsnok.

– Heldigvis kom det raskt til mange personer som ropte og banket på huset. Etter en stund så vi beboerne, og den ene personen måtte ha hjelp for å komme seg i sikkerhet. Dette ble gjort før brannbilene kom, sier hun.

Ifølge den unge kvinnen var det ingen hensikt i å prøve å slukke selv.

– Brannen utviklet seg så raskt at vi måtte komme oss i sikkerhet.

Kjæresten Ian Rodriges, lå og sov i nabohuset da han ble vekket av samboeren.

– Hun og flere andre personer er heltene. De fikk varslet brannvesenet og gjorde en fantastisk jobb med å få ut personene som bodde i boligen.

Han tar et godt grep om kjæresten og sier hun fortjener en belønning.

– Jeg skal spandere en skikkelig middag på henne. Hun skal få en skikkelig god biff. Vi er begge veldig glade for at ingen mistet livet i kveld, og Ailin legger til:

– Nå når det virker som det har gått bra med alle, er jeg bekymret for bilen min. Den står tett inntil brannboligen. Det er min første bil, en Golf jeg kjøpte i sommer, sier hun.

Hvor de skal bo, visste de ikke i går kveld.

– Vi tror ikke vi kan sove i huset i natt, så kanskje blir det hotell.

Hindret spredning

To hus bortenfor bor Rune Sørensen og datteren Tina. De satt og spiste da noen ropte at de måtte komme seg ut av huset.

– Vi så masse blålys og skjønte at dette var dramatisk. Det var voldsomme flammer og mye røyk. Vi synes dette er forferdelig trist, men heldigvis ser det ut til at det går bra med paret som bodde i huset, sier de.

Innsatsleder Stig Johnsen i Harstad brann og redning, sier de rykket ut med alt tilgjengelig mannskap.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange vi er nå, men det jeg kan slå fast er at vi er nok mannskap, sier han.

Han forteller at da de kom fram sto flammene ut av alle vinduene på huset.

– I tillegg til å slukke brannen, måtte vi jobbe for å berge nabohuset. Det huset var så varmt at det kom røyk fra det. Heldigvis klarte vi å kjøle ned eneboligen, slik at vi slapp spredning.

EVAKUERT: Rune Sørensen (t.v), Ian Rodriges, Alina Jensen og Tina Sørensen kunne ikke gjøre annet enn å konstatere at et av nabohusene brant ned til grunnen. Foto: Odd Leif Andreassen
Alina Jensen. Foto: Odd Leif Anderassen