Vannet har vært forurenset av slam, jord og myrtråder, noe som har ført til tilstopping av vannfilteret med påfølgende dårlig vanntrykk.

Driftssjef ved Avinor, Evenes, Reidar Karlsen, forteller om store utfordringer med vanntilførselen i sommer.

Inntaksfilteret tilstoppes

– De siste to månedene har forurenset vann ført til at vi har måtte skifte filteret på vanninntaket svært ofte. Slam, jord og annet materiale som ikke skal være i vannet har ført til tilstopping og dårlig trykk, og det har brukerne her på flyplassen merket. Vi har måttet forandre på rutinene for skifting av filteret, og nå skiftes det en gang i uka. Likevel det kan plutselig gå tett, og i sommer har dette vært en utfordring. Jeg forutsetter likevel at de driftsansvarlige sørger for at vannprøver blir tatt slik at vannet som leveres fra Kvitfors interkommunale vannverk har den foreskrevne kvaliteten, sier driftssjefen.

Strenge hygienekrav

En av dem som har fått merke vannproblemene ved flyplassen er driftssjef ved Select Srvicepartner, Inger Anne Hellman, som har ansvaret for matserveringa ved flyplassen.

– Det har flere ganger vært nære på at vi har måtte stenge matserveringa fordi vi ikke har fått tilstrekkelig med vann til kjøkkenet. Vi er leietakere hos Avinor, og når det enkelte ganger i korte perioder har stoppet helt opp, må vi alarmere Avinor slik at de kan få vann i kranene og vi kan fortsette drifta. I denne virksomheten har vi strenge hygienekrav, og uten en tilstrekkelig vanntilførsel kan vi ikke drive med matservering. Det har vært plagsomt, men det har ikke gått ut over matsikkerheten, sier Hellman.

Høydebassenget er rengjort

Kvitfors interkommunale vannverk drives av Evenes og Skånland kommuner, og sistnevnte har driftsansvaret for vannverket. Det er ikke bare flyplassen som har opplevd problemer med vanntilførselen. Flere private abonnenter har i årevis fått forurenset vann i kranene uten at noen har funnet årsaken til dette. I feriemåneden juli er det vanskelig å få noen til å svare på problemene med vanntilførselen fra Kvitfors, men nestleder ved tekniske tjenester i Skånland, Karl-Johnny Holtmo, opplyser at det for kort tid siden ble foretatt spyling og rengjøring av høydebassenget til Kvitfors interkommunale vannverk.

– Vi tror at årsaken til vannproblemene lå i høydebassenget, og vi regner med at vannet som abonnentene nå får i kranene er av tilfredsstillende kvalitet, sier Holtmo.