Harstad: Boligprisene utviklet seg sterkt i hele landet i mars og steg med 1,9 prosent i sum. Boligprisene er nå 5,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor, men med store geografiske variasjoner. Harstad opplevde en økning på 29 prosent i forhold til samme tid i fjor.

- Jeg måtte gå over tallene flere ganger for å være sikker på at de stemte, sier daglig leder ved DNB eiendom i Harstad Odd Sverre Holte.

- Vi skal ha respekt for det som skjer i Norge for tiden. Men som vi har sagt tidligere, så står Harstad trygt og godt i forhold til tillit til boligmarkedet. En ny veipakke, større kjøpesenter og flere prosjekterte byggeprosjekter skaper en optimisme her som kan virke dempende på usikkerheten i markedet, sier han.

Holte påpeker at for lite byggeaktivitet skaper prisvekst og etter sommerferien er det ofte større hastighet og utbud.

- Det er relativt få eiendommer som legges ut, noe som skaper mye kniving om disse. Boligprisene jevner seg ut i løpet av året, men kvartalsvis ligger Harstad 10,8 prosent høyere i forhold til første kvartal i fjor, sier han.

Solid prisøkning

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Harstad i mars 2015 var kr 19 864,-. Den samme prisen for mars 2016 er kr 25 741,-, noe som utgjør over 29 prosent. Tallene har DNB hentet fra Eiendom Norge, finn.no og Eiendomsverdi.

- Er dette prisantydning eller solgt-for pris?

- Jeg har forholdt meg til endelig salgspris når det gjelder prisøkningen i Harstad, sier Holte.

Kun på eneboliger er det en prisøkning på over 21 prosent fra samme tid i fjor. Forrige år bar preg av mange kjøp av prosjektboliger i Harstad, men i år er prosjektsalget noe mindre.

Fremtiden

Generelt har områder preget av arbeidsledighet fått en god brems, mens den lave renten har fungert som «bensin på bålet» i områder med et godt jobbmarked. I Oslo og Bergen er folk mer selektive. Det er ikke lenger slik at «alt går unna». Ukurante boliger kan ende opp som hyllevarmere i disse byene, også her i Harstad, skriver DNB i sin pressemelding.

Odd-Sverre Holte ved Dnb Eiendom Harstad. Foto: Tore Skadal