Festspillene er i omveltning. Direktør Maria utsi er i sitt første år, strategien og styret er nytt – finansieringsmodellen vil i løpet av et par år endres, fra statlig finansiering over statsbudsjettet til avgjørelser i Kulturrådet. Og NUK++ utsettes.

Jubileum

– Til neste år feirer festivalen 25 år, og vi ønsker å løfte NUK++ til et nivå som denne festivalen fortjener, sier Maria Utsi. Til det, trenger hun tid, og har derfor utsatt årets festival.

– Det er ingen dramatikk i det. NUK++ skal leve videre, men vi trenger mer tid på å fornye konseptet og utvikle en ungdomskulturfestival som er mer ungdomsstyrt, moderne og inkluderer flere, sier festspillprodusenten som har jobbet mest med ungdomsfestivalen de siste årene, Sølvi Katrine Andersen.

Kursbasert

Nordnorsk ungdomskulturfestival, forkortet NUK++, er en integrert kulturfestival for ungdom mellom 14 og 20 år, og unge utviklingshemmede mellom 14-40 år. Den har vært en del av Festspillene i Nord-Norge siden 1990-tallet, og har mer eller mindre fulgt den samme lesten de siste årene, med forskjellige kurs som leder til en felles avsluttende forestilling. Festivalen har tiltrukket seg ungdom fra alle de tre nordligste fylkene, men de siste årene har tendensen vært færre deltakere fra Finnmark og Nordland.

Festspill for unge

Fram til 2017 skal det jobbes intensivt mot lansering av nye NUK++.

– Grunnidéen skal bestå. Festspillene skal fortsette arbeidet med å lage en integrert festival med fokus på ett like godt tilbud for unge med eller uten utviklingshemming, sier Andersen, og legger til at Festspillene setter ned et fagutvalg som skal hjelpe med utformingen.

– Her skal ungdom ha en stemme som blir hørt, slik at de i større grad er med på å legge premissene for festivalen.

Ung profil

- Festspillene i Nord Norge i 2016 kommer likevel til å ha en ung profil, med både konserter, scenekunst og verksteder for barn og ungdom. Vi håper at tilbudene vi kommer til å ha i år, kan veie opp for noe av savnet av NUK++. Vi vet det betyr mye for dem som gleder seg. Men det er en nødvendig avgjørelse for å skape tid og rom for å gå inn i en skikkelig utviklingsprosess som vil resultere i et nytt og endra bedre NUK++, sier festspilldirektør Maria Utsi.