I senere tid er det registrert flere tilfeller av flått på dyr og mennesker i Nord-Norge. Nylig ble det funnet en flått på en hund på Sandtorg.

- Ingen dramatisk økning

Marie Modal, daglig leder og veterinær ved Harstad Dyreklinikk, har registrert en økning i flåttfunn på hunder i Harstad-området.

- I mange år har det vært lite flått i Harstad. Det er ingen dramatisk økning i år, men vi ser at det er funnet flere flått sammenlignet med fjoråret. Selv har jeg behandlet to hunder som har blitt bitt av flått, sier Modal.

Flått-prosjekt i Tromsø

I ett av tilfellene hadde eieren selv fjernet edderkoppdyret fra hunden. I etterkant hadde det satt seg betennelse i såret.

- Flåtten burde fjernes ved at den vris sakte ut. Man kan gjerne gjøre det selv, men vi ønsker at flåtten blir levert til oss. Harstad Dyreklinikk er med i et prosjekt i Tromsø som kartlegger om flått i Nord-Norge har bakteriesykdommen borreliose.

Det nordligste området hvor det er registrert en fast flåttbestand er i Brønnøysund.

- Så langt nord som Harstad er det ikke stor flåttfare, påpeker Modal.

Fakta om flått:

  • Det finnes mange ulike typer flått. Den vanligste flåtten i Norge er Ixodes Ricinus, best kjent under navn som for eksempel skaumann og skogflått. Flått er ikke et insekt, men et edderkoppdyr som borer seg gjennom huden og lever av å suge blod fra vertsdyr som blant annet katter, hunder, hjortedyr og mennesker.

  • Flått finner man vanligvis i fuktige og skyggefulle miljøer som skog, kratt og hager. I et normalår varer flåttsesongen fra mars til oktober. Flåtten blir aktiv når tempraturen overstiger 5 grader.

  • Det man frykter med flåttangrep er bakterier og virus som flåtten kan overføre, og som kan forårsake en rekke alvorlige sykdommer. Smitten overføres gjennom flåttens spytt og sykdommen kan bryte ut hele året fordi inkubasjonstiden kan variere fra noen dager til flere uker.

  • Den vanligste bakteriesykdommen er borreliose og anaplasmose. Disse sykdommene gir mange forskjellige sykdomstegn, noe som gjør det vanskelig å stille diagnosen uten blodprøve.

  • Fjern flåtten innen 24 timer for å redusere risikoen for overføring av smitte. Sjekk katten/hunden din regelmessig for flått. Det enkleste er å ta tak helt inn mot huden, bruk eventuelt en pinsett og vri rundt.

  • Til å begynne med er flåtten bare noen millimeter stor og kan være vanskelig å oppdage, men etter et fullgodt blodmåltid er den cirka 1 cm stor. Hodet og bena graver seg inn i huden på vertsdyret, mens kroppen/bakparten er synlig.

Marie Modal, daglig leder og veterinær ved Harstad Dyreklinikk. Arkivfoto.